De Golf van Biskaje

Daar staan we dan. Hoog op een klif met uitzicht op de Golf van Biskaje. Het voelt bijzonder om hier te staan. Net zo bijzonder als de Straat van Gibraltar, de Chinese Muur en de Taj Mahal. Vanaf dit punt ervaren we de Golf van Biskaje ook anders dan waar we van de week waren, in Frankrijk.

Wist je dat de Golf van Biskaje reikt van Île d’Ouessant in Bretagne tot Kaap Ortegal aan de noordkust van Spanje? Die afstand is ongeveer 550 kilometer. De oppervlakte van de Golf van Biskaje is ongeveer 194.000 km2. Enorm hè?

Ronce-les-Bains
Op de heenreis naar Baskenland landen we eerst een paar dagen in Ronce-les-Bains, een rustig en idyllisch badplaatsje aan diezelfde Golf van Biskaje. Veel Parijzenaren hebben hier een vakantiewoning. Het is net alsof we door een ansichtkaart wandelen tussen de mooie vakantiehuizen met blauwe luiken. Je ruikt hier de dennennaalden en de Atlantische zee.

Île d’Oléron
We verblijven in Hôtel de la Plage dat een privéstrandje heeft en een voortreffelijk restaurant. Onze vakantie is begonnen. Wat een rust. Vanaf het terras zien we dat aan de overkant van het hotel een eiland ligt: Île d’Oléron, dat bekend staat om zijn sublieme oestervangst. Natuurlijk rijden we er de tweede avond naartoe. En weer belanden we in een Franse ansichtkaart. Overal vissersbootjes en gezellige barretjes waar we voor een habbekrats genieten van de beste oesters van Europa (zo beweren de inwoners zelf).

Bizkaiko Golkoa
Een paar dagen laten komen we aan in San Sebastian en genieten we van zowel stad als strand en van de heerlijke pinxtos. Aan dezelfde Golf van Biskaje hangt een hele andere sfeer. Niet mediterraan, want daarvoor is het een heel ander klimaat, maar Atlantisch op z’n Baskisch, niet op z’n Spaans. De Spaanse naam is Golfo de Vizcaya en de Baskische naam is Bizkaiko Golkoa.

Woeste kust
De kust is vrij woest, dat maakt het ook zo spannend. Absoluut geen rustig kabbelende branding zoals we van de Costa de Sol en Costa Blanca kennen. Nee, hier storten de golfen zich tegen de kliffen en zorgen de kleine baaitjes voor telkens een andere zee- en strandbelevenis. De vissersboten varen af en aan. Wij genieten iedere dag van hun vangst. Wanneer we van San Sebastian de kustroute rijden richting Bilbao, stoppen we bijna in iedere bocht om van die fascinerende Golf van Biskaje te genieten.

0 thoughts on “De Golf van Biskaje”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.