Eilandhoppen op de Balearen, kan dat?

Op de hoogte van Valencia, de Spaanse oostkust, liggen de Balearen; een prachtige eilandengroep in de Middellandse Zee. Op mijn reis wishlist staat om hier een keer te eilandhoppen, net zoals ik in Griekenland heb gedaan. Dan kun je de sfeer per eiland goed ervaren, opsnuiven als het ware. Ik neem je alvast een beetje mee.

De Balearen bestaan uit Ibiza, Formentera, Mallorca en Menorca. Volgens mij bestaat er niet zo’n handig ezelsbruggetje als wij hebben voor de Waddeneilanden (tv-tas: Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog), maar op z’n Spaans zeg je in ieder geval Islas Baleares of Illes Balears. Dat klinkt al goed toch?

Geschiedenis
Voordat de Romeinen in de 2de eeuw v. Chr. Ibiza, Mallorca en Menorca veroverden, hadden vele anderen deze mooie en strategisch gelegen eilanden al ontdekt, zoals de Feniciers en de Carthagen. Maar de Romeinen heersten voor meer dan 500 jaar over de eilanden. Ze legden wijngaarden en wegen aan op de eilanden. Na de Romeinse periode werden de eilanden beheerd door het Byzantijnse Rijk, om vervolgens in de 10de eeuw n. Chr. door de Moren te worden veroverd. De Moren introduceerden nieuwe irrigatietechnieken en plantten gewassen zoals katoen en rijst.

In 1229 bezette echter de Catalaanse koning Mallorca en in 1287 veroverden de Catalanen Menorca. Door de hoge belastingen die de Catalanen op de Balearen invoerden ging het in de 14de eeuw slecht met de economie, waardoor opstanden onder arme bewoners uitbraken die vaak resulteerden in bloederige conflicten. In de eeuwen die volgden kwam Menorca achtereenvolgens onder het bewind van de Engelsen en Fransen, om vervolgens begin 19de eeuw weer in Spaanse handen te komen. In de 19de eeuw werden de eilandbewoners geplaagd door epidemieën en honger en besloten velen te emigreren. In de 20ste eeuw, na de Spaanse Burgeroorlog, begon de decentralisatie en werden de eilanden in 1983 een autonome regio. In de jaren ‘60 werden de Balearen ontdekt door de hippies en toen begon het massatoerisme pas op gang te komen. Dit zorgde ervoor dat de eilandbewoners die altijd heel arm waren, nu tot de hoogste inkomensgroepen van Spanje behoren.

Niet vier maar acht eilanden!
Wat leuk is om te weten, is dat de Balearen stiekem uit wel acht eilanden bestaan; de eilanden Cabrera, Espalmador, Aire en Dragonera zijn heel klein en onbewoond, vandaar dat ze niet zo vaak worden benoemd. Vanaf de boot lijkt me dit wel een hele leuke ervaring overigens.

Eilandhoppen
Je kunt eilandhoppen tussen de Balearen. In Denía, Valencia en Barcelona zag ik de veerboten liggen en tussen de eilanden varen ook een paar keer week boten. Je kunt je reis (als je met eigen vervoer gaat en die zee-ervaring wilt zoals ik) boeken via directferries.nl, transmediterranea.es of balearia.com. En volgens mij kun je ook vanuit Toulon, Frankrijk naar de Balearen varen.

Het klimaat
Voor het echte vakantiegevoel zijn de Balearen het meest geschikt om tussen mei en september te bezoeken, dan is het gemiddeld 29 graden. Pas op dat je de Balearen niet verwart met de Canarische eilanden, daar is het ’s winters ook zeer aangenaam. In de winter is het op de Balearen gemiddeld 18 graden. Ook prettig natuurlijk, zeker als je niet echt van de hitte houdt.

De verschillen
In mijn komende blogs zet ik ieder eiland apart in het licht, zodat jij kunt lezen welk eiland het beste bij jou past:

  • Mallorca: het grootste eiland, met veel cultuur, stranden en disco’s
  • Ibiza: hip & happening met zowel rust/natuur als een enerverend nachtleven
  • Menorca: uitermate geschikt voor gezinnen met jonge kinderen en strandliefhebbers
  • Formentera: op dit kleinste eiland van de Balearen vind je vooral rust en natuur

 

Bronnen: vakantiediscounter.nl, debalearen.nl, wetravellers.nl

0 thoughts on “Eilandhoppen op de Balearen, kan dat?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.