Naar het drakeneiland uit Game of Thrones – Ermita San Juan de Gaztelugatxe

Heb je Game of Thrones gekeken? Dan begrijp je vast wel onze nieuwsgierigheid naar het Drakeneiland. Wij verblijven vier dagen in Mungia, 15 km van de onuitspreekbare Baskische naam Gaztelugatxe waar opnames zijn gemaakt voor deze geweldige Netflixserie.

Tussen Bermeo en Bakio ligt een klein schiereilandje, dat met het vaste land is verbonden via een 231 tellende steile trap. De serie Game of Thrones is bezweken aan de charmes van de kust van Biskaje en heeft opnames gemaakt op het eiland. Bovenop staat de bekendste kluizenaarswoning, de ‘Ermita San Juan de Gaztelugatxe’. Het is gewijd aan Johannes de Doper en was ooit een klooster van de Tempeliersorde. De zee heeft meer dan eens de kapel vernietigd. 

Het was ooit een mythisch-religieuze plaats
Deze plek, het eerste punt vanuit zee, is een mythisch-religieuze plaats voor de vissers. De klok van de kapel waarschuwde de zeelieden wanneer er storm op komst was. Het interieur is volgehangen met geloftegeschenken uit dankbaarheid voor het overleven van schipbreuken. Zo veranderde San Juan in een bedevaartsplaats waar wonderen plaatsvonden.

Even je geheugen opfrissen
Deze scène van Game of Thrones is opgenomen op San Juan de Gaztelugatxe: 

Laat die draken maar komen

Na een heerlijke lunch in het authentieke vissersplaatsje Bermeo nemen we de kustweg naar Gaztelugatxe. Zodra we hebben geparkeerd bij het enige restaurant dat er is, zien we een horde toeristen richting de kassa lopen. Oeps, al snel blijkt dat we vooraf kaartjes hadden moeten kopen om de wandeling naar het schiereilandje te kunnen maken. In dit slaperige stukje Baskenland is een commerciële attractie uit de grond gestampt. We zijn perplex, maar kunnen er dus niet heen. Dan maar foto’s maken vanaf de klif, denken we. Maar alle weggetjes naar mogelijke uitzichtpunten op het Drakeneiland zijn verboden toegang. Hier balen we van!

We stoppen abrupt
Een illusie armer en verbazing over de gekke wereld waarin we leven rijker, rijden we verder richting Bakio. De route is prachtig en we genieten in de cabrio. Dan ineens zien we het schiereiland liggen! We stoppen abrupt in de bocht, springen uit de auto en maken alsnog de foto van Drakeneiland. Speciaal voor dit blog, want dat wilde ik perse schrijven. Ik ben nu eenmaal dol op sprookjes, mythologieën en legendes.

Bron: MasSpanje.nl

0 thoughts on “Naar het drakeneiland uit Game of Thrones – Ermita San Juan de Gaztelugatxe”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *