Bilbao – Lekker shoppen in Mercado de la Ribera en het oude centrum

Bilbao, wij laten het Guggenheim museum, in tegenstelling tot de meeste toeristen, even voor gezien. We zijn vooral nieuwsgierig naar het oude centrum met de grootste overdekte markt van Europa: Mercado de la Ribera. Loop je mee?

El Boxto is het koosnaampje van de bilbaínos voor het centrum van hun stad; het ‘gat’ vanwege de ligging in een kom, de vallei tussen de bergen. De Nevión rivier stroomt door het centrum en vele bruggen verbinden de ene met de andere kant.

Geen vieze industriestad meer
Bilbao is de grootste stad van Noord-Spanje, met 350.000 inwoners en stond lange tijd bekend als ‘vieze industriestad’. Maar daar merken we nu niets meer van. Het is er schoon, groen, rustig, met heerlijke wandelpromenades langs de rivier. Oude en nieuwe architectuur is geïntegreerd, dat doet ons denken aan ons eigen Rotterdam.

Langs de Nevión rivier
Wanneer we richting Mercado de la Ribera wandelen langs de rivier, passeren we het Arriaga theater en de het schitterende stationsgebouw. Ook in de zijstraatjes zien we prachtige oude gevels en erg leuke winkels. Ik voel ineens de drang om even los te gaan, om vandaag ontzettend te gaan shoppen.

Een Art Deco markthal, de grootste van Europa
Maar eerst Mercado de la Ribera, gebouwd in 1929. Ook hier is oud en nieuw geïntegreerd. Met de roltrap rollen we de markthal binnen waar in de eerste ruimte heerlijk wordt geluncht. Wanneer we doorlopen zien en ruiken we de groente-, vlees-, fruit- en visstallen en zijn we onder de indruk van de de Art Deco-ramen. Deze markt telt drie verdiepingen en wel 10.000 vierkante meter! Prima boodschappen doen hier. Op de derde verdieping treffen we ook een kookstudio, dat is leuk! Hier willen wij wel een kookcursus volgen.

Goed geslaagd
We verlaten dit prachtige gebouw met haar heerlijke aroma’s en gaan lekker shoppen. Bij Ale Hop koop ik slippers, een paraplu (die heb je namelijk wel nodig in Baskenland) en heel veel cadeautjes voor mijn jarige vriendinnen, onze kinderen en natuurlijk onze top-correspondent Ingrid Smit. En passant scoor ik ook nog 2 jurken en gave mondkapjes voor onszelf en de kids. Wat een geslaagde dag in Bilbao. 

Bron: Baskenland, Rioja & Navarra, Emile Declerck, uitgeverij edicola

0 thoughts on “Bilbao – Lekker shoppen in Mercado de la Ribera en het oude centrum”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.