Het nieuwe gezicht van Bilbao

Bilbaínos zijn ernorm trots op hun stad. Ze noemen Bilbao zonder aarzelen capital del mundo (wereldhoofdstad) lees ik in de reisgids Baskenland, Rioja & Navarra, onze bijbel deze vakantie. Bilbao is dan ook de grootste stad van Noord-Spanje, maar kent een roerig verleden.

De stad Bilbao werd gesticht op 15 juni 1300 door Diego López V de Haro, de toenmalige landheer van Biskaje. De herkomst van de naam Bilbao is niet helemaal duidelijk, volgens sommigen is het een verbastering van het Spaanse bel vado (goede oversteek), maar anderen beweren dat het afstamt van het Baskische: bi albo (twee oevers).

Groei in de 15e eeuw
De stad bestond in eerste instantie uit niet meer dan drie straten en de Santiago kathedraal. Bilbao groeide langzaam maar zeker, en aan het begin van de 15e eeuw had het ongeveer 3000 inwoners. In die periode ontstonden er echter spanningen en strijd tussen de belangrijkste families van de stad waardoor er grote onrust heerste. Daarnaast kreeg Bilbao te maken met een grote brand waarbij de Santiago kathedraal bijna werd verwoest en er waren drie grote overstromingen. Toch overleefde de stad de vele catastrofes en groeide buiten haar stadsmuren.

Export, handel en industrie
Vanaf 1511 begon de haven van Bilbao een belangrijke rol te spelen in de internationale handel. Het begon met de export van wol naar Noord-Europese steden zoals Antwerpen. De haven werd later een van de belangrijkste van Europa in de tijd van de Spaanse kolonisatie.

In de 17e eeuw vierde de handel en industrie hoogtij in Bilbao, mede dankzij de Nervión rivier. En tijdens de 19de-eeuwse Industriële Revolutie was deze stad het centrum voor mijnbouw, staal en scheepsbouw.

Bombardementen
Maar door de Spaanse Burgeroorlog (1936) en erna ging het bergafwaarts met Bilbao. Baskenland verzette zich krampachtig tegen de Spaanse nationalistische opkomst van Franco. In opdracht van hem werd Bilbao dan ook gebombardeerd door de legers van Hitler en Mussolini en begon een zwarte periode van onderdrukking van de Baskische cultuur.

Overstromingen
In augustus 1983 werd Bilbao weer geteisterd door ernstige overstromingen, waarna de rivier Nervión deels werd omgeleid.

Nieuwe koers
Na de ernstige economische crisis die de stad doormaakte in de jaren 90 werd besloten dat het tijd was voor een nieuwe, modernere koers. Ook wilde men Bilbao leefbaarder maken. Het wereldberoemde Guggenheim museum werd hier in 1997 neergezet. De witte brug verbindt het museum nu met de rivier en de rest van de stad. Andere hoogtepunten van de stadsvernieuwing waren de komst van de metro in 1995 en de EuskoTran in 2002. Buiten het oude centrum werden voetgangerspaden, parken en ondergrondse parkeerplaatsen aangelegd.

Industriële rijkdom
De rijkdom die Bilbao ooit kende zie je overigens niet in de stad zelf, maar in het verderop gelegen Getxo. Doordat er in Bilbao ruimtegebrek was (het ligt in een kom), besloot de adel om eind 19e eeuw lekker langs de kust te gaan wonen. In Getxo zie je de enorme villa’s, paleisjes zijn het eigenlijk.

Bezoek Bilbao
Wij ervaren Bilbao anno 2020 dan ook als een moderne, schone stad met een oude kern en kunstzinnige vernieuwingen. Wanneer je naar Baskenland gaat, sla Bilbao dan absoluut niet over!

Bronnen: Wikipedia, Reisgids Baskenland, Rioja & Navarra

0 thoughts on “Het nieuwe gezicht van Bilbao”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.