Puente Viscaya in Baskenland – De eerste hefbrug ter wereld

Vlakbij Bilbao in Baskenland vind je de eerste hefbrug ter wereld en tevens de oudste nog functionerende transportbrug van dit model. De brug verbindt de plaatsjes Getxo en Portugalete over de rivier Nervión, die verderop uitmondt in de Golf van Biskaje.

Puente Viscaya op z’n Baskisch (ook wel Puente Bizkaia of Puente Colgante genoemd) is ontworpen door Alberto Palacio, een leerling van Gustave Eiffel. Zowel de Eiffeltoren als deze brug werden gebouwd in 1893. Wij kijken met open mond hoe auto’s, voetgangers, scooters en fietsers ‘aan boord’ gaan. Zoiets hebben we nog nooit eerder gezien. Het is net een veerpond, maar dan zwevend boven de rivier, zoals je in het filmpje ziet. Een soort gondel waar maximaal 6 auto’s op kunnen.

Gewoon voor werk-werkverkeer

De zweefbrug bestaat uit een groot frame waaraan een platform hangt. Dat platform beweegt tussen de twee oevers van Getxo en Portugalete. Wij staan aan de Getxo-kade. Vroeger werden er goederen op het platform vervoerd, maar nu gaat hij voor alledaagse oversteek de hele dag heen en weer voor wie het maar wil.

Je kunt zelfs met de lift omhoog en de oversteek op 46 meter hoogte wandelend afleggen, maar dan moet je geen hoogtevrees hebben.

Paleisjes van eind 19e eeuw
Hierna vergapen we ons aan de enorme villa’s, paleisjes zijn het, in Getxo. Tijdens de industriële revolutie besloten de rijken uit Bilbao om hier lekker aan de kust te gaan wonen. De meeste villa’s zijn goed gerestaureerd, zien we. Worden ze nog steeds bewoond door de voormalige adellijke families, of heeft de Baskische regering er inmiddels beslag op gelegd, zoals je vaak ziet bij overheidsgebouwen? Ach, het belangrijkste is dat het cultuur- en erfgoed in tact blijft, want hier wordt geschiedenis geschreven. Zeer indrukwekkend.

0 thoughts on “Puente Viscaya in Baskenland – De eerste hefbrug ter wereld”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *