Aan de wandel in Vejer de la Frontera met Anne van Ardanza Reizen

Door onze correspondent Ingrid Smit –
“Ik word verliefd op elke nieuwe plek waar ik loop, op elke nieuwe wandeling die ik maak. En dat wil ik zo graag delen”. Ik zie het vuur in haar ogen en als Anne dit zegt. Dit is niet zomaar een boek dat ze geschreven heeft, ze deelt met ons de prachtige wandelroutes die zij ontdekt heeft en haar kennis van de regio Cádiz en vooral haar liefde voor het wandelen in deze prachtige omgeving.

Op zoek naar verborgen pareltjes
Vandaag ontmoet ik Anne Middelkamp van Ardanza Reizen en schrijfster van een unieke wandelgids: Wandelen in Cádiz .

Anne woont in Vejer de la Frontera en samen met haar man Arco deelt zij al 20 jaar haar liefde voor Spanje en Portugal door het organiseren van bijzondere individuele rondreizen. Weg van het massatoerisme, op zoek naar de stille weggetjes, verborgen pareltjes, ongerepte natuur en bijzondere kleinschalige accomodaties. Haar bedrijf Ardanza Reizen bestaat dit jaar 20 jaar, een bijzonder jaar, om verschillende redenen, dat wordt me al snel duidelijk.

Een bevlogen gids
Maar eerst wandelen we door haar woonplaats Vejer de la Frontera. Ik word geraakt door dit prachtige dorp en door de manier waarop Anne erover vertelt. Terwijl we door de pittoreske straatjes wandelen vertelt ze ronduit. Telkens als we een ander straatje in wandelen, of afslaan naar een bijzonder steegje, val ik van de ene in de andere verbazing.

Ze kent hier elk verhaal, elk steegje, elke ondernemer, elke terrasje, elk pittoresk plaatje en elk bijzonder verhaal. En ik merk dat ze het heerlijk vindt om het vanochtend met mij te delen. Dat is ook precies waarom Anne zo’n fijne gids is.

Wandelen in Cádiz
Als we even rustig op een terrasje een cortado con hielo drinken en bijkomen van de warmte, vertelt Anne hoe haar boek, haar wandelgids ‘Wandelen in Cádiz’ is ontstaan.

“Dit jaar begon als een feestelijk jaar, Ardanza Reizen bestaat 20 jaar en we hadden meer boekingen dan ooit.” Totdat half maart de eerste annuleringen kwamen en een paar weken later dat nog maar het enige was dat zij en Arco deden. Het verwerken van annuleringen, het afhandelen van vouchers, het informeren van de accomodaties dat er opnieuw reizigers niet konden komen. Ik zie dat het haar aangrijpt, want ze kent persoonlijk de eigenaren van alle kleinschalige bijzondere  accomodaties die ze voor haar klanten boekt. De coronacrisis kwam hier keihard binnen, voor haar en iedereen die leeft van het ontvangen en verwelkomen van Spanjeliefhebbers.

De wandelgids ontstond tijdens de lockdown
Daarnaast was er uiteraard de lockdown. Gelukkig kon Anne zo vaak mogelijk naar buiten om hondje Tommie uit te laten, ze had in deze periode ook positiviteit nodig, iets om naar uit te kijken. Ze wilde ook iets doen wat haar veel positiviteit en energie gaf. In deze periode ging ze schrijven over de wandeltochten die zij met Tommie in de omgeving heeft gemaakt. Zo is haar wandelgids ontstaan. Anne beschrijft in detail 14 verrassende wandelingen, met daarbij prachtige foto’s, gemaakt door haar dochter Nikkie.

Vanuit liefde al het moois laten zien
Als ik haar vraag wat wandelen voor haar betekent is Anne heel helder: “Wandelen is een oer-beweging, het is een manier van zijn die heel natuurlijk is. Door te wandelen ga je terug naar een ander natuurlijk tempo van leven, je gedachten worden helder en je lijf wordt sterk. Ons lichaam is gemaakt om te lopen.”
Tsja, daar is geen speld tussen te krijgen.
Het liefste wil Anne haar enthousiasme delen met de hele wereld. “Ga met me mee, ik wil het je laten zien. Al het moois dat hier is, gratis, voor ons allemaal. De zon, de natuur, het licht. Al het moois dat je kunt zien, voelen en beleven als je wandelt en goed kijkt. Die verwondering, dat plezier, die rijkdom. Dat wil ik delen. Je hoeft niet 3000 kilometer te reizen om zoveel moois te ontdekken, het is hier vlakbij. Als je je wandelschoenen aantrekt en op pad gaat.”
Nu begrijp ik waarom ik deze wandelgids ook zo bijzonder vind. Omdat dit enthousiasme zichtbaar en merkbaar is, pagina na pagina.

Ook nieuwsgierig naar Cádiz?
Ontdek het vooral zelf, ook als je nu nog niet van plan bent om te reizen naar Zuid-Spanje en ook als je niet echt een wandelfanaat bent, de foto’s, de details en de omschrijvingen van de natuur en de omgeving van de wandeltochten zijn zo levendig en gedetailleerd, dat je Cádiz  bijna door de pagina’s heen proeft. Kijk zelf maar eens op   www.walkingcadiz.com.

Wederom rijd ik weer met een grote glimlach op mijn gezicht door het prachtig glooiende landschap rond Vejer naar huis. Dankbaar dat ik vandaag opnieuw een erg leuke Nederlandse ondernemer in Andalusië mocht ontmoeten en een stukje mocht meegenieten van haar liefde voor Spanje.

Wil je meer lezen over Anne en de blogs die zij heeft geschreven over haar avonturen en ontdekkingen? Kijk dan ook eens op www.ardanza.nl.

Nederlandse ondernemers in Andalusië
Wil je meer reportages lezen en filmpjes zien van Nederlandse ondernemers in Andalusië? Onze correspondent Ingrid Smit bezocht ze in de zomer 2020 met de vraag hoe deze ondernemers de lastige corona-tijd doorkomen.

Op bezoek bij Edwin en Dennis van Villa Conmigo
Bienvenido a Finca de Gecko
Op bezoek in Torremolinos bij Dries en Anita van Het Kruideniertje

4 thoughts on “Aan de wandel in Vejer de la Frontera met Anne van Ardanza Reizen”
 1. Hai Ingrid,
  Super leuke reportage. Heel compleet ook, met de video erbij. ¡Enhorabuena!

  Leuk idee van Anne om het wandelboekje te maken, ik zal haar ook even schrijven. Wij hebben in het verleden al eens contact gehad.

  Als je nog een ondernemer nodig hebt voor een reportage houd ik mij graag aanbevolen!
  Mijn tf is 615689570.

  Groetjes, Helene.

  1. Ja die Helene! Dank voor je complimenten! Het eBook is zeker iets voor jou als fervent wandelaar en als ik ga uitbreiden dan noem ik jouw heerlijke restaurant in Málaga ook graag als tip!

  1. Ha die Lucienne! Dank voor je berichtje ! Ik denk dat jij met je La Luce Schildervakanties hier aan de Costa de la Luz ook een heel erg inspirerende ondernemer bent ! Jij past ook in deze reeks! Als Ingrid weer terug komt deze winter gaan we met een groepje op pad ok? Xxx Anne

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *