Prachtige Franse steden langs de A10 of de A71 onderweg naar Spanje

In één ruk doorrijden naar Spanje vinden wij nogal onverantwoord, daarvoor is de afstand echt te groot. Daarom overnachten wij altijd minimaal twee keer en plakken we er graag een rustdag aan toe. Zo begint je vakantie al onderweg in het prachtige Frankrijk.

Houd je van steden en rijd je via de A10 (Bordeaux) of de A71 (Clermont-Ferrand) naar Spanje? Overweeg dan een extra dag in Orléans, Clermont-Ferrand, Poitiers of Bordeaux.

Orléans

Orléans, in de regio Centre-Val de Loire, is één van de oudste steden van Frankrijk. Het is een universiteitsstad, heeft een prachtige kathedraal en een bisschopszetel. Wie Orléans zegt, zegt Jeanne d’Arc. Zonder de beroemde Pucelle d’Orléans (Maagd van Orléans) die de stad op 8 mei 1429 bevrijdde in de honderdjarige oorlog tussen Engeland en Frankrijk, zou de stad een stuk minder befaamd zijn geweest. Orléans is altijd sterk verbonden geweest met de rivier de Loire. Vooral het rijke handelsverleden is aan de rivier te danken: textiel, leisteen uit Anjou, zout en gedroogde vis van de Atlantische kust… alles kwam hier voorbij. Op zaterdagochtend vind je in Orléans markt op de quai du Roi, dus ook op de rivieroever. Meer dan marktkramen bieden hier streekproducten te koop aan.

Clermont-Ferrand

Clermont-Ferrand is de hoofdstad van de regio Auvergne. Het heeft een bijzondere binnenstad, omdat zowel de kathedraal als vele huizen in het oude stadscentrum van lavastenen zijn gebouwd. Daardoor hebben veel gebouwen een zwarte kleur. De stad herbergt meerdere interessante bezienswaardigheden, zoals de kathedraal Notre-Dame-de-l’Assomption en de basiliek Notre-Dame-du-Port. Ook het middeleeuwse stadscentrum is meer dan de moeite waard om met een bezoekje te vereren. De talloze winkeltjes en terrasjes in combinatie met de prachtige oude, middeleeuwse gebouwen maken van het centrum van Clermont-Ferrand een bezienswaardigheid op zich.

Poitiers

Poitiers is de hoofdstad van departement Vienne. Het is een bruisende stad, rijk aan historische monumenten, middeleeuwse straatjes, gezellige terrassen, winkels en musea. Het op één na grootste attractiepark van Frankrijk, de Futuroscope ligt op een steenworp afstand. Evenals vele andere plaatsjes maakte ook Poitiers een ware metamorfose door nadat het werd veroverd door de Romeinen. Er werden thermen gebouwd, een aquaduct en een van de grootste amfitheaters in heel Frankrijk. Tijdens de middeleeuwen was Poitiers een belangrijke stad. De stad werd beschermd door aanvallen van buitenaf door een grote verdedigingsmuur. Hierdoor werd de stad in staat gesteld om door te groeien. En er werd een universiteit gebouwd. De stad floreerde en groeide uit tot een van mooiste steden in de regio, zoals zij tot op de dag van vandaag bekend staat.

Bordeaux

Natuurlijk staat Bordeaux bekend om de wijn. Toen een vriendin van mij er een paar jaar woonde en ik haar bezocht, heeft ze me rondgeleid langs de prachtige wijnchateaus. De statige-Napoleon-bouwstijl in de binnenstad doet mij denken aan Parijs. En Place des Quinconces, het grootste plein van Frankrijk is echt magnifiek. Een belangrijke bezienswaardigheid is de Pont de Pierre, de brug over de rivier de Garonne, het Grand Théâtre en het indrukwekkende operagebouw. Ook op culinair vlak kun je je hart ophalen in deze Zuid-Franse stad. Bordeaux is absoluut de moeite waard is om eens te bezoeken.

1 thought on “Prachtige Franse steden langs de A10 of de A71 onderweg naar Spanje”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *