De mooiste steden voor tussenstops langs de Route du Soleil

Rijd je met de auto naar Spanje via de Route du Soleil en heb je wat extra dagen de tijd om ook in Frankrijk te genieten? Dan heb je maar liefs de keuze uit 7 geweldige steden om een dag rond te slenteren.

Avignon

Avignon ligt in het departement Vaucluse, aan de Rhône. Deze mooie stad staat bekend om het schitterende historische centrum en het Palais des Papes (het paleis van de Paus). Dit paleis is echt enorm indrukwekkend en wij genoten van een uitgebreide audiotour. Het plein voor het Palais des Papes is altijd gezellig, evenals de oude straatjes in de stad. Ook Le Pont d’Avignon (van het welbekende liedje) is een toeristische trekpleister.

Nîmes

In de Romeinse stad Nîmes zijn de invloeden uit het verleden nog goed zichtbaar, zoals de beroemde arena van Nîmes, de oorspronkelijke Porte d’Auguste en het Maison Carree, een Romeinse tempel. Maar de stad kent ook interessante musea: Carré d’Art, het museum van hedendaagse kunst, en het Musée du Vieux, gewijd aan het leven in de stad vanaf het einde van de Middeleeuwen. De meeste toeristen komen echter speciaal voor de arena, die is dan ook echt geweldig. Mijn zus heeft er zelfs een concert van Miles Davis bijgewoond (30 jaar geleden hoor) en de akoestiek schijnt verbluffend goed te zijn. Die Romeinen hadden er wel verstand van.

Montpellier

Montpellier is een van de weinige grote steden in Zuid-Frankrijk zonder Romeins of Grieks verleden. De geschiedenis van deze stad begint pas in de vroege Middeleeuwen. Vandaag de dag is deze bijzondere stad een van de leukste steden om te bezoeken. Er is namelijk erg veel te zien en te doen, zoals Place de la Comédie, waaraan het Opera Comédie gevestigd is en de historische binnenstad met een middeleeuws karakter. Hier bevinden zich talloze winkels en gezellige restaurants. Een interessante bezienswaardigheid is de Tour des Pins, een van de overgebleven verdedigingstorens van de middeleeuwse muren. Ook interessant is de Jardin des plantes de Montpellier, de oudste botanische tuin in heel Frankrijk. En natuurlijk nog de prachtige kathedraal uit de veertiende eeuw.

Béziers

Ook Béziers heeft een indrukwekkende kathedraal, die tot ver buiten de stad is te zien. Een mooi voorbeeld van de Gotische architectuur van de veertiende eeuw. Béziers ligt op een heuvel en vanwege Canal du Midi werd in de 17e eeuw het hoogteverschil van 21 meter met een ‘trap’ van sluizen – les 9 Ecluses de Fonseranes – aangelegd. Bij elke etappe klimt of daalt het schip, tot uiteindelijk de volle 21 meter zijn overbrugd. De laatste sluis functioneert niet meer omdat de route is verlegd. Daarvoor in de plaats is er een prachtige botenbrug, de pont-canal. Andere leuke bezienswaardigheden zijn de twee arena’s, het museum voor schone kunsten en de gezellige oude binnenstad met mooie pleintjes.

Narbonne

Het voordeel van de universiteitsstad Narbonne is dat het aan de Middellandse Zee ligt! Daar ben ik dol op, want dan kun je je stedentrip combineren met een middagje strand. Er hangt een losse sfeer; je hebt de keuze uit tal van fijne eet- en drinkadressen en er wordt heerlijk geflaneerd over de kade van Canal de la Robine dat door het centrum stroomt. Behalve de kathedraal is het Horreum de moeite waard, dit was ooit een ondergrondse Romeinse opslagplaats, nu wordt het gebruikt als museum. In het midden van de stad zijn overblijfselen te bewonderen van de Via Domitia, de oude Romeinse weg die Italië met Spanje verbond. Ook is er een archeologisch museum, en het paleis van de aartsbisschop. Dit paleis heeft een donjon die uitkijkt over de hele stad. Narbonne is een ideale gelegen uitvalsbasis voor een heerlijke vakantie!

Carcassonne

Wanneer je door de Languedoc over de A9 rijdt, zie je deze vestigstad al van verre liggen, met zijn veilige Romeinse stadsmuren en torentjes. De stad bestaat als het ware uit twee delen: de middeleeuwse Cité, en de benedenstad. Deze twee delen worden met elkaar verbonden door twee bruggen over de Aude, namelijk de Pont Vieux en de Pont Marengo. Geniet van de prachtige pleinen en straatjes in deze oude stad uit de achtste eeuw. Voor kinderen spreekt deze stad enorm tot de verbeelding, omdat het als het ware een groot kasteel is.

Perpignan

Perpignan is de hoofdstad van Frans Catalonië. De stad staat bekend om haar Catalaanse sfeer. Hierdoor voelt het alsof je al in Spanje bent. De Catalaanse invloeden zijn goed zichtbaar. Zo zijn de straatnamen zowel in het Frans als in het Catalaans op de straatnaambordjes vermeld. In tegenstelling tot Spaans Catalonië is er nauwelijks drang naar onafhankelijkheid. Wij genoten van de gezellige en historische binnenstad langs art-deco panden, een stukje vestingmuur, de oude stadspoort, het kasteel van de koningen van Mallorca en de vele ateliers en werkplaatsen. De combinatie van het klimaat (maar liefst 300 zonnige dagen per jaar) en de Catalaanse sfeer zorgen ervoor dat Perpignan ideaal is om je vakantie echt te laten beginnen.

0 thoughts on “De mooiste steden voor tussenstops langs de Route du Soleil”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *