Welke route rijd jij naar Spanje?

Wil je met de auto naar Spanje? Dan kun je natuurlijk niet om België en Frankrijk heen. Door België rijden gaat lekker rap, maar Frankrijk is nog een hele kluif. We vertellen je over de snelste drie routes door Frankrijk naar Spanje én een spectaculaire bonusroute.

Alle wegen leiden naar Parijs, dat is bekend. Nu is Parijs toevallig ook nog een supergave stad en daarom geschikt om ‘en route’ te bezoeken door er bijvoorbeeld een nachtje extra te blijven. Maar daarna? Waarheen leidt de weg voorbij Parijs?

1 – Route du Soleil


Wanneer we naar Catalonië gaan, is de traditionele Route de Soleil ideaal. Volgens de Fransen loopt de Route du Soleil van Parijs (uiteraard) over de A6 naar Lyon, waar het overgaat tot Orange in de A7. Hierna pak je de A9 richting Montpellier/Béziers, Perpignan (geweldige steden overigens om een nachtje extra te blijven) richting Catalonië.

Wij Nederlanders starten de Route de Soleil echter al bij Breda – Antwerpen – Gent – Kortrijk – Parijs. Of onze favoriet: Brussel of Maastricht – Luxemburg – Nancy – Dijon (A31) – Lyon – Montpellier. Deze route door de Belgische en Luxemburgse Ardennen vinden wij prachtig en we overnachten dan ook vaak in de buurt van Dijon, wat beter betaalbaar is dan de regio Parijs.

2 – A75  via de Brug bij Millau

Een prima en rustiger alternatief voor de Route dus Soleil is de A10 vanaf Parijs, die overgaat in de A71 via Clermont-Ferrand en de A75. Daarna kom je weer op de A9 bij Béziers en rijd je zo via Perpignan Spanje binnen. Het hoogtepunt van deze route is voor ons toch wel Viaduc de Millau, de hoogste brug ter wereld. Een prachtige bergachtige route. Met de caravan misschien wat intensiever om te rijden dan de Route du Soleil. Maar op deze route kijk je je ogen uit; de natuur is overweldigend mooi.

3 – A3 – Via Bordeaux

Ga je naar noord, west, midden (Madrid) of het diepe zuiden (Andalusië) van Spanje? Dan is de A10 Parijs-Bordeaux met daarna de A63 naar Spanje gewoon echt de snelste route. Iedereen die wij kennen in Andalusië neemt deze route.

4 – Bonusroute door de Pyreneeën

Heb je tijd om op je dooie akkertje naar Spanje te rijden? Dan is het natuurlijk supergaaf om de Pyreneeën over te steken. Vanaf Parijs volg je de A10 richting Bordeaux en daarna neem je de A62 en A65 richting Pau. Houd er rekening mee dat je vanaf Pau misschien wel 4 uur doet over 200 kilometer; je steekt echt de bergpassen over. Maar dan heb je ook wat, want dit is de meest spectaculaire route om Spanje binnen te rijden.

6 thoughts on “Welke route rijd jij naar Spanje?”
  1. Ik reed vorige maand de route Valencia-Manresa-Berga (C16)- Alp-Puigcerda en zo richting Toulouse.
    Mooie en rustige wegen!

  2. Zoals ik bij punt beschrijf: Brussel of Maastricht – Luxemburg – Nancy – Dijon (A31) – Lyon – Montpellier
    Heeft ook onze voorkeur.

    1. Het ligt er maar net aan waar je moet zijn in Spanje en wat je doel van de reis is één ding is belangrijk kijk van te voren hoe je om Parijs wil en hoelaat je daar ongeveer bent want dat kan nog wel eens heel veel schelen want het is in de spits soms niet te doen ik rij daar het liefst in de nacht voorbij want dan kan je zo door rijden maar als je overdag rijd in de morgen niet eerder dan 10 uur en in de middag tussen 3 en 4 uur aders sta je vast

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *