Bienvenido a Finca del Gecko

Door onze correspondent Ingrid Smit –
Het is warm, de zon staat hoog op zomaar een woensdagochtend, begin augustus 2020, als ik door de prachtige poort van Finca del Gecko wandel. Monique en hond Paco komen me vrolijk begroeten en op het eerste gezicht lijkt deze B&B niet anders dan andere goed verzorgde plekken die ik heb gezien. Maar ja, ik ‘moest’ van een vriendin Finca del Gecko bezoeken, want “de plek is bijzonder, zo fijn en gastvrij en Monique maakt de lekkerste ontbijtjes die er zijn.”

Een heerlijke, vrolijke plek
Vandaag ontvangt Monique van Finca del Gecko mij met een grote glimlach, een heerlijke bak koffie, een rondleiding en een goed gesprek. Ik ben hier beland omdat ik al een aantal weken op zoek ben naar leuke Nederlandse ondernemers in Andalusië. Nou, die heb ik weer gevonden vandaag, zo leuk! De enige die nog enthousiaster is dan Monique en ik, is hond Paco.

Hier kom je tot rust
Helaas kom ik niet voor het ontbijt, maar ik word wel meteen al erg vrolijk van alles wat ik wél zie en hoor. Ken je dat gevoel dat je telkens weer verbaasd en verrukt bent als je een nieuw perspectief ziet of als je een hoekje om loopt of een trappetje afdaalt? Dat heb ik tijdens de gehele rondleiding bij Finca del Gecko.

Tussen Coín en Alhaurin el Grande

Het begint al bij mijn eerste blik op het zwembad. Die is voor een gewone kleinschalige B&B behoorlijk groot. Tjemig, wat heb ik zin om daarin te plonzen zeg. En dan lopen we verder en steeds zie ik een ander leuk zitje, de gezellige bar, het kleurige en frisse ontbijtterras, het afgesloten ruime tuinterras voor de gasten en het prachtige uitzicht over de heuvels tussen Coín en Alhaurin el Grande. Ik voel me hier gewoon meteen thuis en tot rust komen.

Het liep dit voorjaar even heel anders
De veerkracht en de creativiteit van de ondernemers die ik tot nu toe al heb ontmoet in Andalusië vind ik hartverwarmend en zo inspirerend. Dat ervaar ik vandaag ook weer als ik met Monique in gesprek ga. Wat me telkens weer opvalt is hoeveel ‘ziel en persoonlijke aandacht’ ik om me heen zie en voel als ik het verhaal achter de onderneming hoor.

Alles was erop gericht dat ze begin april 2020 klaar zouden zijn
Twee jaar lang hebben Monique en Leslie erover gedaan om deze fijne plek te vinden. Na het bezichtigen van talloze huizen en het ontdekken van meerdere regio’s wisten ze het meteen toen ze door de hekken van deze Finca liepen. Dit is de plek. Eind november 2018 kochten ze het en in 2019 kon de verbouwing beginnen. Eerst zou het casita verbouwd worden en daarna het woonhuis met daarin de drie gastenkamers. Alles was erop gericht dat ze begin april, voor het zomerseizoen van 2020 klaar zouden zijn. De investeringen waren gedaan en het werd de hoogste tijd dat de B&B inkomen zo gaan genereren, maar dat liep even heel anders dan verwacht. Ook hier sloeg de strenge corona-lockdown pittig toe.

Overal leer je wat van en dat neem je mee
“Alles wat ik hiervoor heb gedaan en geleerd komt nu bij elkaar” zegt Monique, “want overal leer je wat van en daar neem je stukjes van mee in wat je nu doet.” Monique heeft veel verschillende soorten werk gedaan in het verleden en daar heeft ze nu overduidelijk profijt van. Ze heeft bijvoorbeeld tijdens de lockdown-periode appeltaarten gebakken voor de bakkerij in het dorp en zelf de tegels gelegd op het terras, om maar een een paar uitersten te noemen.

Monique heeft veel oog voor detail en ziet alles
Het is trouwens goed te zien dat Monique een eigen schoonmaakbedrijf heeft gehad in Nederland (en nog steeds trouwens). De manier waarop de badkamers en de kamers zijn verbouwd en ingericht is niet alleen stijlvol, maar ook heel fris en supergoed schoon te houden. Het is dan ook overal heel schoon en netjes, Monique heeft veel oog voor detail en ziet alles. Het is jammer dat haar partner Leslie vandaag niet aanwezig is waardoor ik zijn verhaal niet kan horen, maar dat hij een aanpakker is, dat is me wel duidelijk.

Aanvoelen wat de gasten nodig hebben
Als ik Monique vraag wat deze plek nou zo uniek maakt, zegt ze meteen: “Dat zijn wij zelf. Wij maken dit uniek omdat wij alles doen om ervoor te zorgen dat onze gasten zich echt thuis voelen. Dat ze tot rust komen en genieten. En soms betekent dat voor de gasten dat ze aandacht nodig hebben, een praatje willen maken, mee willen eten in de B&B en vragen hebben over de omgeving. En soms betekent het juist dat we ze lekker met rust laten en ruimte geven. Het is belangrijk om goed te luisteren naar wat de gasten willen en dat goed aan te voelen.”

Achter de voordeur kijken
Wederom rijd ik met een grote glimlach terug naar mijn Spaanse thuis en ik bedenk me hoe heerlijk het is dat ik op deze manier achter de voordeur mag kijken van deze bijzondere plek in Andalusië. Dus mocht je nog een vakantieadresje zoeken in Zuid-Spanje en houden van super lekkere ontbijtjes, zet Finca del Gecko dan zeker op je verlanglijstje.

www.fincadelgecko.com

Nederlandse ondernemers in Andalusië
Wil je meer reportages lezen en filmpjes zien van Nederlandse ondernemers in Andalusië? Onze correspondent Ingrid Smit bezocht ze in de zomer 2020 met de vraag hoe deze ondernemers de lastige corona-tijd doorkomen.

Op bezoek bij Edwin en Dennis van Villa Conmigo
Aan de wandel in Vejer de la Frontera met Anne van Ardanza Reizen
Op bezoek in Torremolinos bij Dries en Anita van Het Kruideniertje

0 thoughts on “Bienvenido a Finca del Gecko”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *