Op bezoek in Torremolinos bij Dries en Anita van Het Kruideniertje

Door onze correspondent Ingrid Smit –
Met een grote glimlach en een heerlijke, vrolijke stemming rijd ik na een paar uurtjes weer weg uit Torremolinos. Het is zomaar een woensdagmiddag in juli 2020. Ik ben nog maar net begonnen en volgens mij heb ik nu al de leukste Nederlandse ondernemers van Andalusië geïnterviewd. Ik was zojuist bij Dries en Anita van Het Kruideniertje, dé Nederlandse supermarkt in het Carihuela Park van Torremolinos.

Altijd welkom

Als ik aankom bij Dries en Anita zitten ze met twee bekenden van het park, die net die dag zijn aangekomen, aan de koffie, buiten voor de winkel. Even weer bijpraten. Het is duidelijk dat ze elkaar goed kennen en ook al kom ik hier voor het eerst, ik krijg meteen een stoel en wat te drinken en ik voel me welkom. We kletsen over van alles en nog wat, terwijl Anita koffiezet, Ellen in de winkel bezig is, klanten komen en gaan en zo af en toe een paar bekenden ook aanschuiven voor een kop koffie en een praatje.

Video afspelen

Twee rasondernemers

Ondertussen vraag ik Dries hoe de afgelopen tijd is geweest en hoe het nu gaat met hun bedrijf. Want vergis je niet, er zit nog veel meer bedrijvigheid achter Het Kruideniertje. Het wordt me al heel snel duidelijk dat dit twee rasondernemers zijn, die door hun creativiteit en aanpakmentaliteit ontzettend veel voor elkaar krijgen. Tijdens de totale lockdown hier in Spanje hebben ze bijvoorbeeld de website volledig aangepast en is er een volledige moderne online webshop neergezet. De boodschappen worden door heel Spanje geleverd, door twee eigen bezorgers in de regio en anders worden er koeriersbedrijven ingeschakeld.

“Ik heb nog nooit zoveel op mijn telefoon gezeten als in die tijd” zegt Anita. “Om contact te houden met klanten, om nieuwe klanten te vinden, om in business te blijven. Ondernemen moet nou eenmaal in het bloed zitten.” Later laat Dries een prachtige oude foto aan me zien, waarop hij als kleine jongen samen met zijn opa voor de kruidenierswinkel in de Jordaan staat. Het ondernemen zit ze echt in het bloed.

20 Uur per dag werken

Dries vertelt me ook hoe veel werk er gedaan wordt op het gebied van het toeleveren van de plaatselijke horeca bijvoorbeeld. Diep respect heb ik als ik hoor hoe zij en hun zoon (die in het bedrijf werkt) bijna 20 uur per dag bezig zijn. Elke dag. Want de bestellingen van de horecaondernemers komen na sluitingstijd binnen, al vanaf 21:00 uur ’s tot 2:00 uur ’s ochtends, waardoor ze vanaf 6:00 uur op pad gaan om de voorraden in te kopen bij de groothandels in Málaga of opgehaald worden uit het eigen magazijn, om het vervolgens op tijd te leveren aan de klanten. Indrukwekkend.

Het Kruideniertje bestaat 25 jaar

Terug naar de winkel, ik loop even naar binnen om een kijkje te nemen. Wat heerlijk om al die Nederlandse producten te zien; het valt me op dat de winkel schoon en netjes is. En wat is er veel keuze. Achterin de winkel staat Anita koffie te zetten en ze vertelt hoe ze een poosje geleden zijn overgestapt op voorverpakte verse kaas en vleeswaren en hoe veel fijner dat is om de versheid van de producten te waarborgen. Daarnaast benadrukt ze nog even dat de winkel dit jaar 25 jaar bestaat. Reden voor een feestje en voor speciale aanbiedingen. Kijk vooral even de video om het allemaal van Anita zelf te horen.

Ervaren ondernemers in Spanje

Mijn bezoek is maar kort, ik weet dat er nog veel en veel meer te vertellen is over Dries en Anita, hun bijzondere bedrijf, de ervaring die zij hebben met het ondernemen in Spanje en hun belangrijke plek in deze gemeenschap. Wie weet, komt dat weer een volgende keer.

Voor nu kan ik je alleen maar de tip geven om zeker even bij Het Kruideniertje langs te gaan als je in de buurt bent of als je pannenkoeken wilt bakken, stroopwafels met ijs als toetje wilt maken of zin hebt in hagelslag en dropjes. En nog veel en veel meer dan dat.
 Of, bestel het gewoon online, hoe gemakkelijk is dat? Je kunt Het Kruideniertje online hier vinden.

Meer lezen?
Wil je meer reportages lezen en filmpjes zien van Nederlandse ondernemers in Andalusië? Onze correspondent Ingrid Smit bezocht ze in de zomer 2020 met de vraag hoe deze ondernemers de lastige corona-tijd doorkomen.

Aan de wandel in Vejer de la Frontera met Anne van Ardanza Reizen
Bienvenido a Finca de Gecko
Op bezoek bij Edwin en Dennis van Villa Conmigo

0 thoughts on “Op bezoek in Torremolinos bij Dries en Anita van Het Kruideniertje”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *