Ooievaars spotten in het Baskische Orduña

Wanneer we van Bilbao naar Vitoria-Gasteiz rijden, stoppen we even in Orduña om te lunchen. Dit Middeleeuwse kleine stadje staat bekend om de ooievaarsnesten en de balneario, een kuuroord.

Op de route ernaartoe zien we de kalkstenen bergwanden die typerend zijn voor deze Baskische streek. Orduña is een mooi oud stadje met een goed bewaard gebleven stadsmuur, kleine straatjes en een geweldig groot plein waar de balneario aan grenst.

 Puerto de Orduña
Achter Orduña begint een schitterende maar bochtige pas naar een plateau, de Puerto de Orduña (900 m), dat een uitloper vormt van de Cordilera Cantábrica. Vanhier heb je een mooi uitzicht op de omgeving.

Artziniega en Parque Natural de Gorbeia
Je kunt ook vanaf Orduña doorrijden naar het eveneens Middeleeuwse plaatsje Artziniega, dat wordt omgeven door 600 m hoge bergen. Artziniega is een goed vertrekpunt voor een bezoek aan Parque Natural de Gorbeia met de Salto del Nervión. Deze waterval komt voort uit de Nervión rivier die hier aan de Morte Santiago ontspringt en over meer dan 222 meter de ravijn instort.

Voortreffelijke pintxos-lunch
Helaas hebben we geen tijd voor deze spectaculaire waterval en missen we de ooievaars zelf in Orduña. Maar we genieten wel van dit prachtige, rustige stadje en een voortreffelijke pintxos-lunch bij de plaatselijke bar aan het plein.

Bronnen: Más Spanje, reisgids Baskenland, Rioja & Navarra

0 thoughts on “Ooievaars spotten in het Baskische Orduña”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.