Naar het strand in San Sebastián

Wat houd ik toch van Spaanse steden die aan zee liggen, zodat je stad (cultuur) en strand kunt combineren. Voor mij is dat de ideale vakantie. Zoals in Valencia, Alicante, Cádiz, Barcelona, Málaga én dus San Sebastián. Deze Noord-Spaanse stad is uitgerust met 3 goudgele stranden; van populair surfstrand en eilandstrand tot ‘mooiste stadsstrandbaai van Europa’.

Playa de la Concha

De ligging van dit grootste en meest centrale strand in de koninklijke Concha baai is haast met geen woorden te omschrijven. Het is al meerdere keren geprezen als ‘mooiste stadsstrandbaai van Europa’. Concha betekent ‘schelp’, naar de schelpvormige baai. De zonsondergang is hier echt verbluffend!

Playa de Ondarreta

Ondarreta ligt ook in de Concha baai aan de linkerkant, tegen de Igueldo berg aan. Het is verbonden met het Concha strand via de Pico de Loro (‘Pagegaaisbek’), een smalle overgang van rotsen die verdwijnt bij vloed. Dit is immers de Atlantische Oceaan, zodat de stranden afhankelijk van het getijde groter of kleiner worden. Het Ondarreta strand is een stuk kleiner dan het Concha strand en daardoor vooral  een gezellig familiestrand. Er zijn speeltuinen, een chiringuito of strandbar en een verhuurdienst voor kano’s in de zomer. Vanaf dit strand kun je naar het Santa Clara eiland zwemmen, maar dat kan natuurlijk ook met de kano of boot.

Santa Clara

Het kleine strandbaaitje op het Santa Clara eiland wordt ook wel het 4de strand van San Sebastián genoemd. Je kunt er alleen over het water komen vanaf de haven of het Ondarreta of Concha strand. Ook bijzonder is dat dit strandje tijdens vloed bijna volledig kopje onder gaat.

Mijn zus zwom er met haar zoons van 16 en 19 in 20 minuten naar toe! Op Santa Clara is maar 1 strandbarretje waar je contant moet betalen, dus mijn neefje had wat losgeld in het zakje van zijn zwembroek gestopt. En terug naar playa Ondarreta namen ze gewoon het bootje. Superleuke ervaring, maar je moet wel in goede conditie zijn.

Playa de la Zurriola

Zurriola is het surfstrand van de stad en hoort bij de surfwijk Gros, waar wij overigens verrukkelijk en goedkoop hebben gegeten. Het hele jaar door zijn er surfplanken te huur. De golfkracht is er sterker dan aan de andere stranden. Wij hebben hier een hele zaterdag genoten en in augustus 2020 was er een hittegolf toen wij er waren, dus het zeewater was gewoon warm.

San Sebastián is bevoorrecht met zulke heerlijke stranden, die ongelooflijk schoon zijn en direct aan de stad grenzen. Je sloft zo op je slippertjes naar de eerste en beste pintxos-bar. Wat een genot!

0 thoughts on “Naar het strand in San Sebastián”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *