Pintxos – Culinaire hoogstandjes in Baskenland

Wij genieten altijd van de Spaanse keuken als we er zijn. Het enorme aanbod vis (betaalbaar, in tegenstelling tot hier in Nederland), het fruit vol van smaak, de tomaten die smaken zoals ze behoren te smaken… Nu we naar Baskenland gingen, wisten we dat de lat nog wat hoger mochten leggen. Want zowel San Sebastián als Vitoria-Gasteiz zijn wereldberoemd om hun pintxos, de culinaire hoogstandjes van Spanje. Dat hebben we geweten.

Een pinchos (pintxos op z’n Baskisch) bestaat altijd uit een vers stukje schuin gesneden stokbrood en dat wordt daarna lekker rijkelijk belegd met vlees, vis, salades, groente of combinaties hiervan. Pintxos zijn mooi gegarneerd; in Baskenland is het creëren van pintxos tot een soort kleinkunst verheven. Ze staan verleidelijk uitgestald in de vitrine van de bar en zien eruit als taartjes, kunstwerkjes. Je wijst aan welke pintxos je graag wilt en loopt zelf met je gevulde bordje naar je tafeltje of je plek aan de bar.

De palillo

In de pintxo is altijd een stokje gestoken, een soort tandenstoker (palillo) of satéprikker. Het Baskische gebruik is dat je uiteindelijk het aantal stokjes afgeeft bij de bar en vermeldt wat je hebt gedronken, en dan volgt de rekening. Gooi de stokjes dus niet weg!

Welke ingrediënten?

Vrijwel elk denkbaar ingrediënt kan op het brood gespiesd worden, maar in Baskenland zijn heek, kabeljauw, ansjovis, Spaanse tortilla, gevulde pepers en kroketten de meest voorkomende. Pintxos kunnen ook zeer uitgebreid worden bereid, waarbij gebruikgemaakt wordt van dure soorten vis, vlees en zeevruchten.

Smaaksensaties

Wij hadden geen idee wat we bestelden, we probeerden gewoon alles uit. Iedere dag, twee weken lang, weer andere pintxos proeven. Zowel voor lunch als diner, soms zelfs als ontbijt, omdat het in Vitoria-Gasteiz niet anders kon. Waar we in San Sebastián op sommige plekken gewoon á la carte konden eten en bijvoorbeeld een bord calamares of een hamburguesa bestelden, was dat in Vitoria niet mogelijk. Pintxos, pintxos en nog eens pintxos. En echt allemaal even lekker. Een zintuiglijke belevenis.

Culinaire hoofdstad van Spanje

Vooral San Sebastián is vermaard om haar pintxos. Elk jaar worden in deze stad een aantal prijzen toegekend aan de bars die de beste pintxos serveren. Deze worden gezamenlijk ook wel aangeduid als de Pintxos de Donostia. Hierdoor staat de stad bekend als dé culinaire hoofdstad van Spanje, er zitten ook veel sterren-restaurants. Maar Vitoria-Gasteiz claimt ook dat zij de culinaire hoofdstad is van Spanje, dus wij weten het niet, maar het maakt ons ook niet uit.

Sociale bezigheid

Pintxos eet je bij voorkeur in/aan de bar, staand dus. Wij vinden het een supergezellige manier van eten, want je eet echt samen, met elkaar. Niet ieder zijn eigen gerecht, maar lekker samen alles delen. Je begint met een of twee pintxos en als je daarna nog trek hebt, bestel je er nog een. Soms pas een uur later. Tussendoor ben je lekker aan het drinken en kletsen. Een beetje hetzelfde als met tapas, maar pintxos zijn veel luxer en uitgebreider, echt culinaire hoogstandjes dus.

Onze favoriete pintxos-bars
Een van onze favorieten is de hippe en populaire Bar Txiki. Het ligt in de wijk Gros, San Sebastián. Hier kwamen we meerdere keren terug, want het ligt ook nog eens 5 minuten lopen van Playa de la Zurriola. Voor de lunch kozen we hier bijvoorbeeld brocheta champiñón con mousse de queso, virutas de jambón ibérico y cebolla crujiente. Kortom, een hele mond vol. En een broodje zalm met avocado en natuurlijk een tomatensalade met jambón ibérico. Zooooo lekker.

Bij Restaurant Ubarrechena, in dé pintxos-straat van San Sebastián hebben we wat chiquer gedineerd. Behalve van de pintxos genoten we hier van het flanerende publiek langs ons tafeltje.

In Vitoria-Gasteiz kon je nergens géén pintxos bestellen, zoals ik hiervoor al schreef. Toch hadden we ook hier twee favorieten: Restaurante Virgen Blanca aan het beroemde grote plein Plaza Virgen Blanca, dat ’s avonds prachtig verlicht is. En bij Café Hungaria hadden we ons laatste avondmaal in Spanje (augustus 2020). De volgende dag vertrokken we weer richting Frankrijk. Café Hungaria is enorm hip met turkooiskleurig interieur en heeft ontzettend vriendelijk personeel.

Smakelijk eten in Baskenland
Maar het maakt dus eigenlijk niet uit in welke barretje of restaurant je aanschuift. Wees niet te vroeg; pas tussen 21 en 22 uur duiken de Spanjaarden en Basken de barretjes in en is de sfeer echt fantastisch!

Bronnen: historiek.net, spanjeweetjes.nl

1 thought on “Pintxos – Culinaire hoogstandjes in Baskenland”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.