Lekeitio – Dé tip voor een heerlijke vakantie in Biskaje

Wanneer we de prachtige kustroute door Baskenland rijden van San Sebastián naar Mungia/Bilbao, worden we ineens verrast door een heerlijk bad- en vissersplaatsje in een prachtige baai: Lekeitio. We rijden een levendig dorpje binnen waar zelfs geen parkeerplek is te vinden in coronatijd. Het lijkt of alle Basken hier vakantie aan het vieren zijn, wat een gezelligheid!

Het meest opvallende monument van Lekeitio is ongetwijfeld de kerk van Santa María de la Asunción. Wanneer we het dorp inrijden, botsen we er bijna tegenaan. Deze kerk uit de 15de eeuw wordt beschouwd als één van de mooiste voorbeelden van Baskische gotische architectuur.

Wandelen naar het eiland

Lekeitio is vooral een supergezellige badplaats met een jachthaven en twee prachtige stranden die gescheiden zijn door de rivier de Lea. In de baai zie je het eiland San Nicolás liggen waar je bij laag water naartoe kunt lopen. En wist je dat op San Nicolás alleen geiten leven? Geinig toch?

Wat is er nog meer te zien in Lekeitio?

Het Palacio Uriarte, een Barok paleis uit de 17de eeuw, die willen we de volgende keer ook bezichtigen. En in de smalle straten van het visserskwartier achter de haven staan nog enkele goed bewaarde Middeleeuwse huizen. Maar wij worden vooral verrast door het aantrekkelijke strand, de rustige zee, het magnifieke uitzicht en de ontzettend gezellige sfeer (zonder buitenlandse toeristen).

Leuke locaties op het oog

De volgende keer dat wij naar Baskenland gaan, willen we hier een paar dagen blijven. Ik heb zelfs al een verrukkelijk hotel gevonden: hotel Zubieta, met zwembad en in een 18eeuwse ambiance. Of, als de kinderen meegaan, dan lijkt Sea Cost Lekeitio by HomeBilbao mij echt geweldig, met uitzicht op de Golf van Biskaje. Hasta pronto Lekeitio!

0 thoughts on “Lekeitio – Dé tip voor een heerlijke vakantie in Biskaje”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.