Het Middeleeuwse Vitoria-Gasteiz, de hoofdstad van Baskenland

Het is onbegrijpelijk dat Vitoria-Gasteiz nog niet is ontdekt door buitenlandse toeristen. Deze Middeleeuwse stad, de hoofdstad van Baskenland, is een pareltje waar je je zeker een week kunt verwonderen. Het ligt slechts een uurtje van San Sebastián het binnenland in.

We boffen enorm, want we hebben een appartementje gehuurd in het oude centrum, achter Catedral de Santa Maria, boven op de heuvel. La Casa de Santa Maria, een pand uit de 18e eeuw. Vanaf hier kunnen we de hele stad overzien. En wat is hij mooi! We vergapen ons letterlijk aan de schoonheid van deze Baskische stad.

De groenste stad van Spanje
Vitoria-Gasteiz (Baskisch: Gasteiz, Spaans: Vitoria) is het culturele en financiële centrum van de regio. Het heeft de op een na hoogste levensstandaard van Spanje en is de groenste stad van Spanje vanwege de vele parken, lanen en groene zones. Vitoria-Gasteiz werd in 1181 gesticht door Sancho VI van Navarra. In 1200 werd de stad veroverd door Castilië en in 1431 werd zij tot stad verheven.

Eerst de stadsplattegrond bestuderen
De dame van de Toerist Office geeft ons een plattegrond van Vitoria en ze blijft maar cirkeltjes tekenen om alle bezienswaardigheden. “Onze stad heeft twee kathedralen, hier één en hier één. En daar is een mooi plein, daar zitten de gildestraatjes, zo loopt de route langs alle kerken, daar is een museum, en daar, en daar. Hier ligt een mooi park, en hier verderop nog een groot park…” Ze blijft kletsen en omcirkelen. Dat zegt genoeg: hoe gaan we alles zien in drie dagen tijd?

In de Middeleeuwen
Wij slenteren drie dagen lang door de smalle straatjes met gildehuizen uit de 14e eeuw, door de prachtige parken, van de ene kerk naar de andere kathedraal. En we eten pintxos op het enorme indrukwekkende Plaza de la Virgen Blanca en in de kleine barretjes in de zijstraten. Borrelen doe je op Plaza de España en dat kan hier prima al om 11 uur ’s ochtends, no problemo!

Met de roltrap naar huis
Wat we erg handig vinden, zijn de roltrappen die de heuvel op gaan, want het is een flinke klim terug naar ons appartement. Zeker voor minder validen is dit een uitkomst.

Vitoria de noche
Vitoria by night is al helemaal een plaatje. De monumentale gebouwen en pleinen (en dat zijn er heel veel) zijn allemaal mooi verlicht. Dineren doe je hier pas om 22 uur ’s avonds, zoals gebruikelijk is in Spanje. Hierdoor ervaren we de stad ’s avonds en ’s nachts nog sprookjesachtiger dan overdag.

Cultuur is gratis hier
Opmerkelijk in Vitoria zijn de vele culturele centra die de stad rijk is. De culturele centra, die volledig gesubsidieerde cursussen en opleidingen voor de Vitorianen verzorgen, zijn uniek in Baskenland. Maar toeristen kunnen hier ook gratis een fiets huren of een museum bezoeken. Op zondagochtend wandelen we langs de prachtige muurschilderingen, die kom je overal tegen in de stad.

Tuur maar even door je wimpers
Net als in San Sebastián en Granada voelen we ons hier direct thuis. Vitoria is zo schoon, groen, historisch en intiem. Het voelt alsof je hier van de ene ansichtkaart naar de andere ansichtkaart wandelt. Het kost me dan ook geen enkele moeite om mij het Middeleeuwse straatbeeld voor te stellen; de ambachtslieden, de armoede, de bisschoppen en de adel. Wanneer je je ogen half sluit en door je wimpers tuurt, zie je het zo voor je.

4 thoughts on “Het Middeleeuwse Vitoria-Gasteiz, de hoofdstad van Baskenland”
  1. Ik woon er al bijna 10 jaar en vind het nog steeds heerlijk hier. Heel groen, heel schoon, heel veilig, niet te warm en niet te koud.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.