Agriturismo Araize in het hart van Biskaje

In het bergachtige natuurschoon van Biskaje vind je meer agriturismos (een soort B&B) dan hotels. Zo verbleven wij vier dagen op het platteland bij tomatenboer Txomin in Mungia. Een absolute aanrader!

Txomin bouwde in 2019 een gloednieuwe locatie op zijn erf, met 6 hotelkamers, een grote gemeenschappelijke ruimte met keuken, zijn eigen woning natuurlijk en rondom een heerlijk terras. Een modern pand met de nieuwste duurzame snufjes.

Coronacrisis geeft kopzorgen
Wanneer wij in augustus 2020 arriveren, zien we zijn bezorgde uitdrukking, ondanks zijn gezellige kletspraatjes in het Engels. Een jaar na opening van zijn agriturismo maakt hij zich nu tijdens de coronacrisis enorme zorgen over het aantal gasten. Tijdens ons verblijf zijn 4 van de 6 kamers verhuurd, dat lijkt best goed, maar het is augustus, dan hebben alle Spanjaarden vakantie. Wij zijn de enige buitenlanders en hij is blij dat wij de gok wel gewoon hebben gewaagd om naar Spanje te rijden.

Tomatenboer
Wat hem het meeste zorgen baart, zijn de tomaten, het fundament van zijn boerenbestaan; de agriturismo was bedoeld voor ‘erbij’. “De afnemers van mijn tomaten zijn hotels hier in de regio” vertelt Txomin. “Door Covid waren eerst de hotels gesloten en nu hebben zij ook veel te weinig gasten, net als ik. Ik kan mijn tomaten nu niet kwijt. En ik ben bang voor een tweede corona-golf” licht hij toe.

Gastvrijheid
Het zijn heftige tijden en we hebben echt met hem te doen. We complimenteren hem nogmaals om zijn gastvrijheid, zijn prachtige locatie en hoe ongelooflijk schoon het is.

Wat is er te zien en te doen in deze regio?
Agriturismo Araize ligt zeer centraal in Biskaje en er is ontzettend veel te doen in de omgeving.

  • Binnen een half uur zijn we in Bilbao.
  • 20 Minuten verderop bezoeken we Puente Viscaya in Getxo, de oudste hefbrug ter wereld, nu nog in gebruik.
  • We vangen een glimp op van Drakeneiland uit Game of Thrones.
  • 10 Minuten verderop komen we even in sprookjesland dankzij Castillo de Butrón.
  • Authentieke vissersplaatjes waar je voor een habbekrats kunt eten liggen om de hoek: Barika, Pletzia, Gorliz, Bermeo en het surfparadijs Mundaka.
  • Voor fietsers en motorrijders zijn de rustige bergachtige wegen door de bossen en langs de kust een walhalla.

Wij stadsmensen komen bij Txomin op zijn erf volkomen tot rust. Hij lacht vriendelijk en is dankbaar voor de promotie van zijn agriturismo op Spanjeliefhebbers. “Stuur ze allemaal maar deze kant op!”

0 thoughts on “Agriturismo Araize in het hart van Biskaje”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.