Ontdek de adembenemende Sierra Nevada

De Sierra Nevada in Andalusië is het tweede grootste gebergte van West-Europa. De naam betekent ’besneeuwde bergketen’. Je kunt er zeker vijf maanden per jaar skiën, zoals we in dit blog al schreven: Een witte droom – Skiën in de Sierra Nevada. Maar wandelen of mountainbiken door dit imponerende berggebied is ook al een genot. Het Nationaal Park Sierra Nevada is met een oppervlakte van 862 km2 het grootste nationale park van Spanje.

Vanuit ons favoriete hotelletje El Balcón de las nieves in La Zubia wandelen we zo de Sierra Nevada in. Wanneer we Granada achter ons laten, rijden we door het dorpje La Zubia de berg op. Alleen dat is al een prachtige, licht stijgende route. In het ‘bovendorp’ van La Zubia ligt dit intieme hotelletje in de hoogste straat, tegen de Sierra Nevada aan. Het uitzicht op het dal met ons geliefde Granada is weergaloos.

Los Tresmiles
De hele Sierra Nevada omvat 16 bergtoppen, allemaal hoger dan 3000 meter. Je hebt er de mogelijkheid om de Veleta en de Mulhacén te bewandelen; de hoogste bergtoppen van Spanje, met een hoogte van respectievelijk 3395 en 3479 meter. Ze staan bekend als Los Tresmiles.

Biosfeerreservaat
Het landschap in de Sierra Nevada is heel afwisselend, van de kale toppen met enkele zeldzame planten tot uitgestrekte bossen en valleien. Door de hoogteverschillen zijn er ook verschillende klimaten wat zorgt voor allerlei soorten vegetatie. Je vindt hier meer dan 20% van alle plantensoorten in Spanje; dat zijn zo’n 2.100 soorten planten. Niet voor niets is het nationaal park Sierra Nevada in 1986 door UNESCO aangewezen als biosfeerreservaat.

Iberische lynx, arend en Ibex
Je kunt er prachtig wandelen, bergbeklimmen, mountainbiken, paardrijden en vissen. En kijk niet raar op als je ineens oog in oog staan met een Iberische lynx, Ibex (berggeit/steenbok) of vos. Daarnaast zijn er zo’n 60 vogelsoorten te spotten waaronder de steenarend, alpenkraai en alpenheggemus. Maar ook de zwarte tapuit, lammergier, slechtvalk en de havikarend. Spectaculair toch?

Wandelroutes

  • Diepe kloven: Het startpunt van de route Cahorros Altos ligt zo‘n 5 kilometer ten oosten van Monachil. Het biedt de meest spectaculaire uitzichten over diepe kloven van het park.
  • Toegangsweg voor de mijnen: De Vereda de la Estrellais een prachtige route waarvan de oorsprong teruggaat tot 1890, toen het pad werd gebruikt als toegangsweg voor de mijnen. Het startpunt ligt in Barranco de San Juan, een fantastische riviervallei.
  • Spectaculaire gletsjers: Wil je een ware Sierra Nevada Showbeleven, kies dan voor Lavaderos de la Reina. Langs deze route ontdek je de spectaculaire gletsjers van de Sierra Nevada.
  • Adembenemende uitzichten: Ben je meer iemand voor de bergen, wandel dan de route Arenales del Trevenque, waarlangs je op grote hoogte de meest adembenemende uitzichten kunt ontdekken.

Granada
Ben je na deze overweldigende natuur wel even toe aan de bewoonde wereld? Geniet dan van onze favoriete stad Granada met haar rijke geschiedenis, indrukwekkende cultuur, gezellige pleinen en honderden kerkjes en kapelletjes.

0 thoughts on “Ontdek de adembenemende Sierra Nevada”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.