In sprookjesland dankzij Castillo de Butrón

Na een dagje Bilbao rijden we terug naar onze heerlijke Agriturismo Araize in Mungia, Biskaje.

Ineens zien we een geweldig Doornroosje kasteel! Castillo de Butrón ligt verscholen in de bossen, maar de torens steken boven de bomen uit. Dat het geen grootse toeristische attractie is (vreemd genoeg) blijkt uit het ontbreken van duidelijke bewegwijzering naar het kasteel toe. Maar even later voelen we ons even ridder en jonkvrouw in sprookjesland.

In het midden van de 13e eeuw was de Butron-residentie een torenhuis en een eeuw later veranderde de Lord van Butrón het in een kasteel. Meer dan 300 jaar, sinds de 16e eeuw, was het kasteel het toneel van voortdurende en bloedige gevechten tussen twee groepen adel uit Bizkaia.

De heren van Butrón oefenden hun macht uit rond het grondgebied. Toen de bloedige gevechten tussen de partijen eindigden, aan het begin van de 16e eeuw, werd het kasteel verlaten en in verval, totdat het aan het einde van de 19e eeuw werd hersteld en zijn huidige vorm kreeg.

Gewoon leuk voor de heb
De projectmanager was de architect Francisco de Cubas, die het in 1878 herbouwde volgens de criteria die destijds golden voor de belangrijkste kastelen in Europa. Het kasteel heeft een sprookjesachtige uitstraling, geïnspireerd op Beierse kasteelmodellen. Het huidige gebouw is gemaakt als hobby voor de toenmalige eigenaar en om iets te creëren dat visueel spectaculair is in plaats van iets te produceren waarin mensen daadwerkelijk zouden kunnen leven. In feite zou het nogal onhandig zijn als huis, aangezien de torens weinig nuttige ruimte hebben en verschillende delen van het kasteel externe verbindingen hebben die niet bijzonder geschikt zijn voor het natte Baskische weer. Maar dat maakt ons niet uit; wij zijn even betoverd en wanen ons in de Middeleeuwen.

Lekker ronddwalen
Castillo de Butrón is nooit bewoond geweest. Wel werd het een tijdje opengesteld voor het publiek, maar dit bleek niet succesvol en het gebouw werd gesloten voor bezoekers, hoewel het terrein openbleef. Het kasteel is namelijk omgeven door een park met palmen en exotische planten.

Ben je in de buurt van Bilbao, rijd dan langs Castillo de Butrón in Gatika en droom even weg naar andere tijden. Je komt geen toerist tegen, dus je kunt er heerlijk mijmeren en rondwandelen in sprookjeland.

0 thoughts on “In sprookjesland dankzij Castillo de Butrón”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.