Een bezoek aan het 11e eeuwse badhuis in Granada

Houd je van sprookjesachtige omgevingen? Dan ben je in Granada op de juiste plek. Behalve het Alhambra is El Bañuelo ook echt een bezoek waard! Het ligt vlakbij Plaza Nueva, in de wijk Albaicin langs rivier de Darro. Ideaal want daar kom je ongetwijfeld langs wanneer je vanuit Sacromonte (de zigeunerwijk) afdaalt naar beneden óf als je vanaf het Alhambra naar de stad, wandelt.

El Bañuelo staat ook wel bekend als de Baño del Nogal of Hammam al-Yawza. Het badhuis stamt uit de 11e eeuw tijdens de Moorse overheersing. Destijds was het een belangrijke plek om zich te wassen, maar ook om de sociale contacten te onderhouden.

El Bañuelo is een van de weinige badhuizen dat niet door de Christenen werd gesloopt toen zij de macht van de Arabieren overnamen. De reden dat veel badhuizen wel gesloopt werden, was dat de Christenen vonden dat badhuizen te vergelijken waren met bordelen. El Bañuelo is waarschijnlijk bewaard gebleven omdat het boven een woning was gebouwd. Zo werd dit badhuis van de sloop gered.

Het badhuis is opgedeeld in drie verschillende kamers. Naast de ingang is de ‘koude kamer’. Daarnaast is de ‘lauwwarme kamer’, deze is wat groter en is versierd met bogen. Als laatste is er de warme kamer, hier bevinden zich de baden. Deze kamer is prachtig versierd met bogen, pilaren, marmeren vloeren en in het plafond zitten stervormige gaten die zorgen voor een prachtige lichtinval en een goede ventilatie.

Zelf naar de hammam in Granada?

Wil je zelf zo’n heerlijk badhuis-ritueel ervaren in een échte hammam? Iets verderop, slechts 2 minuten lopen, zit Hammam Al Ándalus. Wel even reserveren van tevoren.

0 thoughts on “Een bezoek aan het 11e eeuwse badhuis in Granada”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.