Prachtig meer vlakbij Granada

Tijdens onze zoektocht rond Granada waar we wel en niet willen wonen, ontdekken we een goed bewaard geheim waarover op internet en in de reisboeken vrijwel niets is te vinden: Het Cubillas reservoir, op slechts 12 km van de stad. Wat is er te doen? We gaan op zoek.

Gelegen tussen de bergketens Colomera, Elvira en Arana, wordt dit water voornamelijk gevoed door de Cubillas rivier, waaraan het zijn naam dankt. Behalve vogels zien we hier niemand. Vreemd, want je mag zwemmen in dit meer en vandaag is 38 graden, dus enige verkoeling lijkt me heerlijk. Als we over de onverharde weg om het meer heen rijden, zien we even later een wildkampeerder tussen de bomen. Dat is hier toegestaan en ik geef de man geen ongelijk. Ook spotten we 2 restaurantjes aan het meer: restaurant Romero en restaurant Los Torres.

De geschiedenis van het Cubillas reservoir
Op de website van Barceló experiences vind ik toch nog een interessant stukje geschiedenis over dit reservoir. Na de aardbeving die Albolote in de jaren 1950 verwoestte, werd dit reservoir gemaakt om irrigatiewater te leveren aan de regio Vega Alta in Granada. De constructie ervan was een lastige onderneming en na verschillende rechtszaken werd vastgesteld dat de dam eronder zou worden geplaatst en het waterkanaal erboven volledig omgekeerd. Een dam wordt meestal gebouwd voor het kanaal om het water vast te houden dat in de winter verloren is. Het Cubillas reservoir was een van de belangrijkste engineeringprojecten dat in die tijd werd uitgevoerd vanwege het ongemak van achteruitbouw. Er waren 250 mensen nodig en de bouw ervan werd voltooid in 1963.

 

Genoeg activiteiten

Wist je dat de campus Náutico van de universiteit van Granada zich hier bevindt? En een Club Náutico? Samen bieden ze activiteiten voor studenten en natuurliefhebbers, zoals kajakken, zeilen, windsurfen. En er is een klimmuur, een zip-line en tennis- en padelbanen. Het Cubillas reservoir is dus wel degelijk ingesteld op recreatie en vertier.

Of we hier zouden willen wonen? Ja natuurlijk! We spotten op 2 km van het meer al een aantal prachtige huizen binnen ons budget, dus wie weet.

1 thought on “Prachtig meer vlakbij Granada”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.