Granada – Wij zijn verliefd

Granada, wat houd ik van deze stad. Al vijf keer eerder was ik hier. Altijd vanwege mijn vriendin Marlies, omdat zij hier woonde. En nu treffen we elkaar weer op Campo del Principe. Om 22 uur, Spaanse etenstijd, spreken we af met mijn vriendin, die ik op mijn 18e ontmoette op Ibiza. Met haar Spaanse man en drie blonde kindjes met reebruine ogen, komen ze ontspannen aangeslenterd. 

Dat ze zo ontspannen zijn valt me direct op, want ze zitten midden in een verhuizing naar Nederland. Vorig jaar zomer besloten ze om in Den Haag te gaan wonen zodat de kinderen naar de internationale school kunnen. Ze huurden een gemeubileerd appartement en Juan ging direct aan de slag voor zijn Spaanse werkgever als Spaans docent op vier verschillende scholen in Zuid-Holland.

Oh wat houden ze van Granada
Het bevalt ze goed. “It is good for all of us” zegt Juan. Na vijf jaar Australië durfde hij eindelijk zijn vaderland in te ruilen voor het koude, maar goed georganiseerde Nederland, zo zegt hij zelf. Daarom is nu de huur opgezegd van hun appartement in Granada en hebben ze inmiddels een huis gekocht in Den Haag. Vreemd is het wel voor ze, want oh wat houden ze van Granada. Ze zijn dan ook vastbesloten om zo veel mogelijk schoolvakanties terug te keren naar de Spaanse zon, familie, vrienden en cultuur.

Van alles door elkaar
In rap Spaans worden er allerlei tapas besteld; de borden passen niet meer op het kleine tafeltje waar we met z’n zevenen aanzitten. We eten van alles door elkaar, net zo gemakkelijk als het Spaans – Nederlands – Engels wordt afgewisseld. Ik heb bewondering voor hun drietalige kinderen. Althans, de oudste twee, die in Australië ook goed Engels hebben geleerd, net als hun vader. De jongste is pas twee.

Andalusische straatjes
Ze hebben voor ons een kamer geregeld in Hotel Carlos V, midden in het centrum. Om half een ’s nachts sloffen we door de smalle Andalusische straatjes naar ons hotel. De terrassen zitten nog vol en er wordt flink op los geflaneerd over de avenias. Wat een goede vibe heerst hier!

Spaans ontbijtje
De volgende dag worden we om 10:00 uur wakker. We gooien onze spullen in de tas en wandelen naar het dichtstbijzijnde pleintje om te genieten van een Spaans ontbijtje. Overal in Spanje hoef je pas om 12 uur uit te checken in hotels. Ook zo relaxed vind ik dat.
We genieten van de oude mannetjes die de bankjes op het plein bezet houden. Druk discussiërend over weet ik veel wat. Daarna stappen we in de auto om het prachtige Andalusië verder te verkennen.

 

Lees ook: Granada – 10 Tips voor een stedentrip

 

1 thought on “Granada – Wij zijn verliefd”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.