Granada – 10 Tips voor een stedentrip

Granada… onze favoriete Andalusische stad. Met al haar Moorse invloeden, de studentensfeer, grote pleinen en natuurlijk het Alhambra dat boven de stad uittorent. En dat allemaal omringd door de imposante Sierra Nevada. 10 Tips voor jou om van Granada te genieten.

Tips

 

1.   Plan voor Granada minimaal drie dagen. 

2.   Reserveer 1 dag voor het bezichtigen van het sprookjesachtige Alhambra, de residentie van de laatste Moorse heersers, met tuinen en paleizen uit de 14eeeuw. Reserveer vooraf kaartjes voor het Alhambra, want ze werken met tijdslots. De wandeling van het Alhambra naar beneden, de stad in, is ook zeker de moeite waard. Je kunt hier ook nog de villa Carmen de los Mártires bezichtigen, met prachtige tuinen en gratis toegankelijk. 

3.   Kies ook 1 dag voor de oudste wijk van Granada, het Albaicin. Het is een flinke klim naar boven, de kronkelstraatjes door, dus doe dit niet op het heetst van de dag. En zorg dat je voldoende water bij je hebt. De prijzen beneden op Plaza Nueva, en boven in het Albeicin, zijn best hoog. Je kunt ook het busje nemen vanaf Plaza Nueva, voor nog geen euro word je naar boven gebracht. Let op dat je uitstapt bij halte Mirador San Nicolás. Vanaf daar heb je een schitterend uitzicht op het Alhambra en de (besneeuwde) bergtoppen van de Sierra Nevada. 

4.   Loop op de terugweg vanuit het Albaicin naar beneden via de Bazaar door een wirwar van steegjes en trappetjes. Hier word je zo blij van alle Marokkaanse winkeltjes, kraampjes en theehuizen.   

5.   Vanaf de Plaza Nueva – bewonder eerst de rechtbank aan het plein – is het leuk om naar de catedral en Capilla Realte (de voorloper van de catedral) te wandelen. De catedral is ondanks zijn omvang best goed verstopt in het centrum van de stad. Rondom de catedral komen de aroma’s je al tegemoet van de kruiden- en theemarkt. 

6.   Shoppen doe je in en rond de Gran Via. De enorme winkelstraten zijn zomers met doeken beschermd tegen de warmte. Ik slaag hier altijd voor schoenen en kinderkleding 

7.   De Carrera del Darro leid je naar het Moorse Axares, de wijk van verkwikking en genot. Hier vind je de Arabische baden uit de 11eeeuw. Zo bijzonder! Voor het Arabische badhuis Hammam al Andalus dien je wel vooraf te reserveren. 

8.   Lekker eten? Vermijd dan de terrassen op Plaza Nueva en loop de wijk El Realejo in. Hier ligt het plein Campo del Principe waar je tussen de studenten voor een habbekrats tapas kunt eten en gezellige barretjes zijn. 

9.   Tijd over? Bezoek dan openbare gebouwen zoals de universiteit en het oude ziekenhuis. En plof neer op een van de vele pleinen. Gewoon om urenlang te genieten van dit Andalusische straatbeeld. Ik vergeet dan echt de tijd. Of maak een dagtocht door de adembenemende Sierra Nevada, waar je ’s winters zelfs kunt skien. 

10.  Houd het boekje 100% Andalusië bij de hand; een ideale reisleider!

1 thought on “Granada – 10 Tips voor een stedentrip”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.