Trouw en reis nooit op dinsdag de 13e

Ben jij bijgelovig? Dan vermijd je waarschijnlijk altijd vrijdag de 13e, een ongeluksdag die bijna overal ter wereld geldt. Alhoewel, overal ter wereld? In Spanje, Griekenland, Chili, Argentinië, Uruquay en Venezuela is dinsdag de 13e juist een ongeluksdag.

Waarom vrijdag de 13e?
Al sinds de oudheid wordt 13 als een ongeluksnummer gezien. 13 heeft een negatieve bijsmaak volgens de Christenen, want bij het laatste avondmaal waren 12 discipelen aanwezig, plus Jezus, 13 dus in totaal. Judas wordt als de verrader met nummer 13 beschouwd. En op vrijdag werd Jezus gekruisigd. Ook de Kabbalah telt 13 boze geesten. 13 moet dus haast wel ongeluk opleveren.

De kwaadaardige god Loki
En in de Noorse volkscultuur kennen ze de sage over de kwaadaardige god Loki, een vaak van gedaante veranderende onruststoker. In de sage verschijnt hij als onuitgenodigde gast op een diner met 12 goden, waar hij dus de 13e gast was. Daar schoot hij de god Balder dood, waarna de aarde in rouw gedompeld werd.

Duivelsdozijn
Een ander volksverhaal uit de Scandinavische landen schrijft het ongeluk toe aan 12 heksen die elke vrijdagnacht samenkwamen in het gezelschap van zwarte katten. Bij de samenkomst van de 12 heksen zou de duivel als 13e lid aanwezig zijn. Het getal 13 heet dan ook wel het duivelsdozijn.

Waar komt dan dinsdag de 13e vandaan?
Het is niet heel duidelijk. Maar dinsdag de 13e heeft waarschijnlijk haar oorsprong in juni 1276 toen de stad Xàtiva in Valencia ingenomen werd door de Moren. Een ander verhaal luidt dat op dinsdag 29 mei 1453 de stad Constantinopel viel. Voor de christelijke machten betekende de val van deze stad een diep trauma. En de dag van zijn val, dinsdag, wordt ook geassocieerd met Mars, de god van de Romeinse oorlog én de rode planeet Mars. Dinsdag – ‘martes’ in het Spaans – is afgeleid van de naam Mars. Er zijn periodes in de geschiedenis geweest waar men deze planeet ‘het kleine kwaad’ noemde.

Martes 13
Al deze zaken dragen eraan bij dat dinsdag als pechdag wordt geschouwd. En dus niet vrijdag de 13e. Hierdoor moest voor bepaalde landen bijvoorbeeld ook de titel van de film ´Friday the 13th` worden aangepast naar ´Martes 13’, anders werd de connectie tussen de titel en het verhaal niet goed gelegd.

In Amerika
Vandaag de dag kun je de afkeer voor het getal 13 overal terugzien. In Amerika hebben bijvoorbeeld veel gebouwen geen 13e verdieping, in vliegtuigen is er vaak geen 13e rij en in ziekenhuizen geen operatiekamer nr. 13. 

Op dinsdag de 13e dus niet trouwen of reizen
Op dinsdag de 13e zijn Spanjaarden extra op hun hoede. Zij geloven in het gezegde ‘En martes, ni te cases, ni te embarques, ni de tu casa te apartes: op dinsdag de 13e, trouw je niet, ga je niet aan boord, verlaat je je huis niet. Voor veel mensen is het een ongeluksdag waarop je dus niets belangrijks moet doen. Want je wilt natuurlijk het lot niet tarten.

De eerstvolgende ongeluksdagen

De eerstvolgende ongeluksdagen in Spanje zijn:

13 oktober 2020

13 april 2001

13 juli 2021

 

Bronnen: spanjevandaag.nl, spanjeweetjes.nl, espanje.nl, barcelonamom.com, entoen.info

0 thoughts on “Trouw en reis nooit op dinsdag de 13e”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.