Kijk je ogen uit in de 3 grootste mercados van Valencia

Wij zijn net Erica Terpstra. Net als in haar programma ‘Erica op Reis’ bezoeken wij op dag één altijd eerst de foodmarkt van de stad waar we op dat moment zijn. In heel Spanje zijn de mercados een walhalla voor levensgenieters. Ook in Valencia kun je je hart ophalen. In dit blog zetten we de 3 grootste mercados van Valencia in de schijnwerpers.

Mercado Central
Mercado Central behoort tot een van de grootste overdekte én oudste markten in Europa. De markt is gevestigd in een prachtig en indrukwekkend gebouw in Ciutat Vella, het historische centrum van Valencia.

Al sinds het ontstaan van de stad Valencia werd er rondom de plek waar de huidige markt staat een straatmarkt georganiseerd. Aan het eind van de 19e eeuw bleek deze straatmarkt iets te klein voor het Valencia dat zich steeds meer uitbreidde. Daarom ging de gemeente zich over een nieuwe markt beraden. Er werd gekozen voor twee architecten: Alejandro Soler March en Francisco Guardia Vial. Beiden hadden aan de Barcelona School of Architecture gestudeerd. In 1914 werd de markt gebouwd. In 1928 werd de constructie van de markt afgemaakt door twee andere architecten. De markt werd officieel geopend door Koning Alfonso XIII.

Mercado Central is een van de meest bezochte bezienswaardigheden van de stad. De bouwstijl is een duidelijk voorbeeld van het Spaanse Modernisme of Jugendstil, met glas in lood, ijzer en versierd met keramiek. Hij is 8.160 m2 groot en er zijn ruim 400 verschillende stalletjes.

Mercado de Ruzafa
In de hipste wijk van Valencia staat Mercado de Ruzafa welke vrijwel alleen door locals wordt bezocht. In 1954 werd door de Valenciaanse gemeente besloten dat de wijk Ruzafa een eigen markt zou krijgen. Het werd een project van Julio Bellot Senet en er zou uiteindelijk drie jaar aan de markt gewerkt worden. In 1957 was het zo ver; de markt was af! Deze werd in het hart van Ruzafa gebouwd, naast de Barokke kerk San Valero. 

De chef-koks van de plaatselijke restaurants zie je hier in alle vroegte hun ingrediënten kopen. De markt is 4.780 m2 groot en verdeeld in drie delen: een administratief gedeelte, de vismarkt en de markt zelf. 

Leuk aan de Mercado de Ruzafa is dat het een opvallend punt is in de wijk. De vier zijden van de markt zijn namelijk vrolijk gekleurd in blauw, groen, oranje/geel en bruin. Elke kleur staat voor een bepaald gedeelte van de markt. Zo staat de blauwe zijde bijvoorbeeld voor de vismarkt. Hiermee is de markt een goed oriëntatiepunt.

Wanneer je op maandagochtend de markt bezoekt, is de kans groot dat je tegen nóg een marktje aanloopt. Elke maandag wordt namelijk van ongeveer 9:00 – 14:00 uur een wijkmarkt georganiseerd, rondom de Mercado Ruzafa en door verschillende straten in de wijk. Hier vind je kleding en sieraden, maar ook huishoudelijke producten.

Mercado Cabanyal
Een onbekende markt waar je ook alleen maar Valencianen tegenkomt, is de Mercado Cabanyal. Het ligt in de gelijknamige wijk El Cabanyal-El Canyamelar. Dit is de oude visserswijk aan het strand gelegen, in het district Poblados Marítimos. Tussen 1837 en 1897 was dit nog een zelfstandige gemeente en heette het Pueblo Nuevo del Mar.

Toen Cabanyal nog Pueblo Nuevo del Mar heette, werd besloten een voedselmarkt te bouwen. Het was gebruikelijk dat vroeger elk dorp of elke stad een eigen markt had waar de inwoners hun boodschappen konden doen.

De markt van Cabanyal is in 1958 geopend en hij is redelijk groot: 3350 m2. Er is plek voor 400 kraampjes. Natuurlijk kun je er terecht voor vlees, groenten en fruit, maar er zijn ook speciale kraampjes voor bloemen, gedroogd fruit, brood, spulletjes voor in huis, wijnen en slakken. Er is ook een barretje, Bar Mercado genaamd, waar je terecht kunt voor een kop koffie, broodjes en Spaanse hapjes.

Geopend
De mercados openen hun deuren meestal om 7:00 uur en sluiten al tussen 14:00 en 15:00 uur, 6 dagen per week (niet op zondag).

Bronnen: verrassendvalencia.nl, timetomomo.com

0 thoughts on “Kijk je ogen uit in de 3 grootste mercados van Valencia”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.