Carpe diem dankzij de maagd van de incarnatie in Granada

Door onze correspondent Anna Touw-Smit –
Zittend op het terras met een heerlijke droge witte wijn geniet ik van het magnifieke uitzicht op de Sierra Nevada. Vogels vullen het luchtruim, een lammergier cirkelt rond op zoek naar opruimwerkzaamheden. Het is indrukwekkend wanneer er nog één verschijnt en ze samen cirkelen. Een dans op het ritme van de thermiek. El Balcón De Las Nieves.

Geuren van knoflook, kruiden en gebakken brood komen in vlagen naar mij toe. De veelbelovende keuken is ontwaakt, om straks weer heerlijke huisgemaakte verse gerechten te serveren. Onze attente gastvrouw Natasja is op de achtergrond aanwezig met haar gulle lach en luisterend oor. Ze weet de juiste sfeer neer te zetten. Geeft het gevoel dat je welkom bent, dat je ertoe doet.

De puurheid doet me verstillen
De puurheid van het landschap raakt me, doet me verstillen. Juist deze stilte heb ik nodig om weer tot mijzelf te komen. Te mijmeren, starend in de verte. Dit zijn kostbare momenten, ik voel de energie van het land. Geen afleiding, weinig prikkels, gewoon zijn. In deze rust ontstaan weer nieuwe ideeën. Mijn pen is niet te stuiten. Woorden worden ter plekke geboren.

Kathedraal van Granada
Gisteren zijn we in de kathedraal van Granada geweest. Wat een prachtige energie hangt daar. Het is gewijd aan de maagd van de incarnatie. Het doet me beseffen dat we met een reden hier zijn. Wat hollen we toch vaak voorbij aan onze zielsbehoefte: vrede en liefde, het verbinden van mensen. Mensen weer laten weten waar we vandaan komen en wat we kunnen manifesteren wanneer we ons verbinden vanuit liefde en compassie. Wanneer we de gelijkheden opzoeken binnen de culturen.

Waar liefde is, is leven
Samen kunnen wij de verandering zijn waar we allemaal naar verlangen.
Het massabewustzijn wordt gevoed door angst en hoop. Religies hebben zoveel invloed op de mens gekregen. Ze vertrouwen niet meer op hun eigen creatiekracht. Wanneer je aan een overtuiging vast blijft houden dat een ‘hogere’ macht beslist over jou, vergeet je wie je bent. We maken ons afhankelijk van de buitenwereld, we zoeken het vooral buiten onszelf. Emoties worden vaak bepaald door datgene wat zich buiten jou afspeelt. Zo lijkt het of je weinig invloed hebt op wat je zelf voelt.

Eeuwenoude religies
Het is allemaal terug te voeren naar eeuwenoude religies. Dit heeft de indruk gegeven dat we zelf geen vat hebben op het leven. Alles wat plaatsvindt verloopt volgens een ‘plan’ van een opperwezen. Dit uit zich tot op de dag van vandaag; we hebben een soort ‘blind’ vertrouwen in leiders. Wij maken hen tot een soort God, zij weten het.  

Zie het verleden als een ervaring om te groeien.

De Oranje Leeuwinnen
Het leven lijkt op voetbal: de uitslag wordt bepaald door hoe we spelen. Je speelt om je doel te bereiken. De Oranje Leeuwinnen laten zien wat je bereikt met het bundelen van krachten. Samenwerken, vertrouwen, samen op weg om je doel te bereiken. Wanneer je jezelf voorstelt dat de bal je ziel symboliseert, hoe ziet het spel er dan uit? Een inkoppertje misschien? Jij bepaalt de uitkomst, geniet vooral van het spel. Wanneer je het doel niet bereikt, blijf dan niet in de teleurstelling en afwijzing van jezelf hangen. Speel het spel nog eens met een andere aanlooproute. Wanneer je blijft denken aan de vorige wedstrijd waarin je het gestelde doel niet behaalde, heb je maar een deel van je focus in het hier en nu.

Het nu is het enige dat telt
Te veel energie is verbonden met de vorige ervaring waarin jij vindt dat het niet is gelukt. Er zijn vele oefeningen die je met aandacht in het hier en nu brengen. Aandacht voor wat je voelt, wie jij bent, zodat je keuzes maakt in je leven waar je blij van wordt. Het is een spel van vallen en opstaan, iedere keer de bal weer een richting geven.

Er vliegen prachtige gele vogeltjes om me heen, ze vliegen onbevangen al kwetterend samen door de tuin. Ik lach in mezelf, wat laten ze me zien? Samen is zo veel leuker, er is genoeg voor iedereen. Het heeft niets te maken met een zogenaamd opperwezen. Wij zijn het zelf die mogen scoren.

Wat een heerlijke plek
Natasja komt nog langs met heerlijke olijven, terwijl onze glazen worden gevuld. Wat is dit toch een heerlijke plek. Rust en ruimte. We proosten op het leven, carpe diem.

El Balcón De Las Nieves, in het Nationaal park van de Sierra Navada. Slechts 13 kilometer van Granada: www.elbalcondelasnieves.es

 

Anna Touw-Smit is psychosociaal therapeut in Nieuwegein. Wanneer je meer wilt weten en ook terug wilt naar wie je echt bent, neem contactmet haar op. Ze geeft je drie gratis tips om te kunnen scoren in je leven. Lees ook haar blogs op www.blogzinnig.nl

1 thought on “Carpe diem dankzij de maagd van de incarnatie in Granada”
  1. Prachtig blog, het gevoel wat je omschrijft klopt zo. De rust in de natuur doet je verstillen, dat is daar zo verschrikkelijk mooi! Wat een heerlijke plek , wat fijn dat je zo intens geniet.
    Dank je

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *