De 8 leukste pleinen in Granada

Urenlang kunnen wij ons vermaken op de pleintjes in Granada. Ze zijn allemaal leuk. De een groter dan de ander. De een toeristischer dan de ander. Met een kop koffie of een ijsje strijken wij dan neer op een bankje en observeren we het dagelijks leven in onze lievelingsstad.  Welke pleinen wil je niet missen als je door Granada slentert?

Placeta de San Miguel Bajo
Kies je ervoor om onze pleinenroute te bewandelen, dan is het slim om op Placeta de San Miguel Bajo te starten. Het ligt namelijk best hoog in de wijk Albaicín. Gelukkig kun je vanaf Plaza de Santa Ana en Plaza Nueva voor ik dacht 1 euro op het busje stappen dat je naar boven brengt. Naast dit schattige pleintje in het hart van de oude wijk Albaicín ligt overigens het klooster van Santa Isabel la Real. Wat een rust. Ik ben helaas zelf vergeten te filmen hier, maar vond een leuke impressie op YouTube.

Plaza San Nicolás 
Vanaf Plaza San Nicolás in de wijk Albaicín heb je het mooiste uitzicht op de overkant: het Alhambra. De meeste toeristen maken vanaf hier hun foto’s. En terecht, dus stoor je er niet aan, maar neem het in je op, want het is nu eenmaal een fantastisch plaatje met achter het Alhambra de (soms besneeuwde) bergtoppen van de Sierra Nevada. Hierna kun je lekker naar beneden wandelen naar Paseo de los Tristes en Plaza Nueva. Een prachtige route!

Paseo de los Tristes
Paseo de los Tristes betekent letterlijk ‘gang van de droevige’. Het wordt zo genoemd omdat de begrafenisstoet dit plein altijd passeerde op weg naar de begraafplaats die bij het Alhambra ligt. Het plein ligt recht naast de rivier de Darro. Vanaf hier kun je een prachtige route wandelen naar het Alhambra of de berg op richting de wijken  Albacín en Sacromonte.

Plaza Nueva en Plaza de Santa Ana
Plaza Nueva is het oudste plein van Granada. Het plein was gebouwd om ruimte te creëren en de Rio Darro te overdekken; deze rivier stroomt nu dan ook onder het plein door. Destijds was het een populair plein voor stierengevechten en publieke executies. Aan de ene zijde van het plein staat de Koninklijke Kanselarij (Real Chancillería) uit 1530. Vanuit de koninklijke kanselarij werden diverse rechtbanken in Andalusië bestuurd en dit gebouw bevat ook het hooggerechtshof. In de 17e eeuw werd er nog een gevangenis bijgebouwd. Aan de oostzijde loopt het plein over in het Plaza de Santa Ana met de kerk Iglesia de Santa Ana uit 1537.

Toen mijn vriendin Marlies nog in Granada woonde, pikte ze ons altijd op bij Plaza Nueva, bang dat we de weg naar haar huis niet konden vinden via de smalle straatjes erachter. Iedere toerist belandt wel op dit plein dat net zo bekend is als het Leidseplein in Amsterdam. Het ligt heel centraal en je vindt hier de opstapplaats voor de busjes naar het Alhambra en Albaizin. Wij raden je af om op Plaza Nueva iets te eten of te drinken, omdat je hier aanzienlijk meer betaalt dan op de meer onbekende plekken in de stad, wat logisch is.

Plaza de la Romanilla
Plaza de la Romanilla, ook bekend als Plaza de las Palmeras, ligt vlakbij de kathedraal, op de plaats waar een van de souks van de stad zich in het Arabische tijdperk bevond. Heb je behoefte aan een gezellig terrasje? Strijk dan hier neer; wij vinden het een sfeervolle plek.

Plaza de las Pasiegas
Ooit werd ik verliefd op dit pleintje, dat ligt voor de reusachtige kathedraal in het midden van de oude medina van de stad. Afgelopen zomer maakte ik dit filmpje, midden op dag en ondanks de toeristische trekpleister is het hier relatief rustig. Geniet vooral ook van de straatmuzikant. Heerlijk toch?

Plaza Bib Rambla
Plaza Bib Rambla is ook heel bekend, vergelijkbaar met het Rembrandtplein in Amsterdam. Het ligt vlakbij de kathedraal, in hartje centrum. In de tijd van de Moren werd het plein gebruikt tijdens veel festiviteiten, later gebruikten de Christenen het voornamelijk voor stierenvechten. Nu staat er midden op het plein een enorme fontein en er zijn een heleboel terrasjes. Het is er altijd gezellig druk, dus je kunt er heerlijk mensen kijken.

Campo del Principe
Dit gezellige plein ligt in de oude joodse wijk Realejo aan de voet van de berg waar het Alhambra zich op bevindt. Het is ons favoriete ‘eetplein’. Hier namen onze vrienden Marlies en Juan ons jaren geleden mee naartoe om lekker tapas te eten met en tussen de Spanjaarden. Ieder jaar komen we hier weer, waarbij het ons afgelopen zomer opviel dat de terrassen nu meer gemengd waren met locals én toeristen. Wat overigens niets afdeed aan de sfeer. En ook niet aan de prijs.

Het plein is omringd met sinaasappelbomen en in het parkje spelen de Spaanse kinderen in het speeltuintje. De bankjes worden bezet door alcoholisten, maar je hebt er geen overlast van. Wandel ook even de zijstraatjes in, dan sta je versteld van de schattige kerkjes en kapelletjes.

0 thoughts on “De 8 leukste pleinen in Granada”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *