Lanjarón – De strijd die is gestreden in deze Arabische burcht

Wat is er zo bijzonder aan Lanjarón? ‘Dat het mineraalwater daar vandaan komt’ zegt de een. ‘Het kuuroord!’ roept de ander. ‘De gezellige sfeer’ beweert de volgende. ‘Het Arabische kasteel’ zeggen wij.

 

Lanjarón is inderdaad de leverancier van een van de populairste bronwatermerken van Spanje en er is een beroemd kuuroord. Zelfs de Romeinen hadden hier al de geneeskrachtige eigenschappen van het water ontdekt. Het is een levendig plaatsje met veel hotels en eettentjes. Dit in tegenstelling tot de andere bergdorpjes in de Alpujarras.

 

Ensalada aguacate de la Costa Tropical
We sluiten onze prachtige tour
van oost naar west door Las Alpujarras af met een voortreffelijk diner in de tuin van hotel Alcadima. Ik bestel een ensalata de lentejas, aguacate de la Costa Tropical y aceituna negra. Een ordinaire salade? Nee, het smelt op mijn tong en is misschien wel het lekkerste dat ik deze vakantie eet.

Vlakbij Polopos
De volgende dag hebben we drie dingen in de planning:

  1. Het Arabische kasteel in Lanjarón bezoeken, dat tegenover ons hotel ligt.
  2. Een reportage maken in Polopos, want daar komen we langs als we hier straks de berg afrijden.
  3. Naar Málaga, waar we een appartement hebben geboekt voor de komende vier dagen.

 

Kasteel uit 1231
Lanjarón ligt zeer strategisch als toegangspoort naar de Alpujarras en de Sierra Nevada (met daarachter de stad Granada). Vanaf de bergrug heb je een ver uitzicht over het dal. Daarom werd hier in 1231 een burcht gebouwd. Toen Granada in 1492 was veroverd door de Christelijke koningen mochten de Moren wel blijven, maar ze moesten zich bekeren tot het Christendom of het land verlaten. Na verloop van tijd leidde dat tot ongenoegen en in 1499 was er dan ook de eerste opstand tegen de Christelijke koningen door de Moriscos, zoals de bekeerde Moren werden genoemd. Het kasteel van Lanjarón werd toen een toevluchtsoord voor rebellerende Moren. In 1500 verschansten 300 Moriscos in het kasteel en de strijd was zo hevig dat de toenmalige koning Fernando de Christelijke hoogstpersoonlijk naar Lanjarón kwam om de leiding te geven aan de troepen in deze strijd met de rebellerende Moren. Hierna keerde de rust enigszins weer terug tot er in 1558 weer een grote opstand kwam.

Goed voor onze fantasie
In 1592 was het afgelopen met de burcht. Hij werd na een tijdje niet meer gebruikt en door de eeuwen heen bleef er steeds minder van over. Dat is te zien. En wij vinden dat eerlijk gezegd wel gaaf. Lekker mysterieus en goed voor onze fantasie. Er is verder niemand als we de vervallen trappen opklimmen en we haast op iedere trede stilstaan om van het uitzicht over de kloof te genieten. Ook binnen in de ruïne is het muisstil. We giebelen zenuwachtig om het piepende stroeve gietijzeren hek dat we openduwen. Hier komt echt nooit iemand! En terwijl we daar even op de kasteelmuur gaan zitten (met gevaar voor eigen leven), voelen we de energie van de strijd die hier is gestreden.

Struikrovertje en riddertje spelen
Natuurlijk is de entree gratis; er is nog geen veiligheidslintje gespannen, geen onkruid gesnoeid. Ik las dat restauratie van dit kasteel 450.000 euro zou moeten kosten. Gelukkig is Spanje rijk aan gerenoveerde kastelen, dus laat deze maar lekker in vervallen staat. Dan kunnen onze kleinkinderen er later struikrovertje en riddertje spelen. Een beter decor kun je niet treffen.

Bron: Spaansewinkel.nl

0 thoughts on “Lanjarón – De strijd die is gestreden in deze Arabische burcht”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *