Van oost naar west door Las Alpujarras

Ten zuiden van de Sierra Nevada ligt de rustige groene streek Las Alpujarras, waar de Arabische sferen zichtbaar en het heftige verleden voelbaar zijn. Het hele gebied is enkele honderden kilometers groot, maar we raden je aan om hier een paar dagen voor uit te trekken. De wegen gaan namelijk dwars door de bergen waardoor je er veel langer over doet dan je in eerste instantie denkt. Bovendien is het echt de moeite waard om verschillende dorpjes in te rijden, lekker een drankje te bestellen bij het plaatselijke café en de sfeer op te snuiven. 

Je kunt je rondreis starten in Lanjarón of, zoals wij deden, vanaf Tabernas, provincie Almería. Het leuke van onze route van oost naar west was dat we vanuit nowhere land steeds een beetje meer in de bewoonde wereld kwamen. En we zagen het telkens groener worden.

Vanwaar die Arabische invloeden?
Nadat Granada in 1492 door de christenen was heroverd, werden de Moren naar de Alpujarras verdreven. Daar mochten ze hun oude leven voortzetten. Je ziet het aan de architectuur van de huizen; kubussen met een plat dak, willekeurig tegen elkaar aangebouwd, waardoor er smalle straatjes (met veel schaduw) zijn ontstaan. En de terrassen op de berghellingen worden als vanouds bevloeid door Moorse irrigatiekanalen die het smeltwater uit de Sierra Nevada op ingenieuze wijze distribueren. (Bron: Reizen door Zuid-Spanje, inzicht guide)

Welke plaatsjes?
Je kunt zelf de mooiste route kiezen door Las Alpujarras en bepalen welke plaatsjes je wilt aandoen: Pampaneira, Bubión, Capileira, Pitres, Busquistar, Torviszcón, Válor, Laroles… Allemaal hele kleine witte dorpjes. Trevélez is wel populair bij toeristen, omdat het heel hoog ligt (1476 m) en het bekend staat om de hammen die er hangen te drogen. Dat is gaaf om te zien.

We lazen dat Órgiva een leuk kunstenaarsdorp is, dus besloten er te lunchen. Maar dat viel tegen. We kwamen er tijdens siësta en nu weet ik dat geen een Spaans dorp er aantrekkelijk uitziet tijdens siësta, vanwege alle dichte rolluiken en geen mens op straat. Maar Órgiva was smoezelig, veel zwervers en er hing een onvriendelijke sfeer. Wat ze wel leuk hebben gedaan op het plein, is een tegeltjes-kunstwerk van alle plaatsjes in Las Alpujarras.

Laujar de Andarax
Wat weinig mensen doen, is het oostelijke deel van de Alpujarras verkennen, in de provincie Almería. Wij vonden dat stuk geweldig, zo puur. We verbleven twee nachten in Hotel Villa de Laujar de Andarax dat we al van verre op de berg zagen staan. Een absolute aanrader om lekker uit te rusten en te genieten van de streek. We dineerden (tapas) op het dorpsplein van Laujar voor nog geen 12 euro met z’n tweeën! En in het naastgelegen plaatsje Fondón schreef ik het blog Het dorpsritme in de Alpujarras.

Ben jij ook nieuwsgierig naar Las Alpujarras? Rijd dan de A-348 van oost naar west en geniet van de adembenemende natuur en de bochtige bergwegen.

0 thoughts on “Van oost naar west door Las Alpujarras”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.