De paleizenroute door Bilbao

Doordat de handel en industrie in de 17e eeuw hoogtij vierden in Bilbao kwamen er steeds meer adel en rijke handelaren. De haven van Bilbao was destijds een van de belangrijkste van Europa. Vandaag wandelen we langs de prachtige 18e en 19e eeuwse paleisjes van Bilbao. Sommigen verstopt in de winkelstraat, anderen gelegen aan de Nervión rivier.
Palacio Chávarri

Dit paleisje in Vlaams neorealistische stijl werd in 1888 ontworpen door de architect Atanasio de Anduiza in opdracht van de rijke zakenman Victor Chavarri en zijn broer Benigno Victor was de eerste kapitalistische politicus in Vizcaya en werd in 1891 verkozen tot senaat van het parlement. Sinds 1943 is het gebouw van de Burgerlijke Regering van Baskenland.

De paleizenroute door Bilbao - Palacio Chávarri
Palacio de Olábarri

Palacio de Olábarri werd eind 19e eeuw gebouwd voor José Maria de Olabarri. Hij was een erg belangrijke zakenman voor zijn tijd. Het paleis is in 1894 ontworpen door de architect Julian de Zubizarreta en zit vol met prachtige Franse en Engelse invloeden. Tegenwoordig wordt het gebruikt als hoofdkantoor voor Autoridad Portuaria, het havenbedrijf van Bilbao.

Palacio Gomez de la Torre
Dit neoklassieke paleis werd gebouwd in 1790 voor de handelaar Gomez de la Torre en is te herkennen aan zijn vele ramen, balkonnetjes, nog originele hekwerk en is verbonden met de kerk San Nicolás de Bari.

Palacio de Gortázar
Gebouwd naast het Plaza Nueva ligt het 18eeuwse barokke Palacio de Gortázar. Het werd gebouwd door Domingo Martín de Gortázar y Guendica op een deel van het terrein waar zijn ouders woonden. Het gebouw heeft een prachtig barokke voorgevel met allemaal verschillende kleine balkonnetjes. Dit paleis aan de Calle Correo zorgde in die tijd voor de  luxueuze woonwijk: El Arenal. In 1826 werd op de eerste verdieping van het gebouw een café geopend, dat gebruikt werd voor sociale evenementen. De koninklijke familie is destijds zelfs aanwezig geweest.

Palacio de Allende Salazar

Palacio de Allende Salazar staat bekend als Casa de Jaspe, vanwege zijn goede kwaliteit van steen en mooie roze kleur. Dit barokke paleisje is een indrukwekkend gebouw, het oudste herenhuis van de stad en is te herkennen aan het stadswapen dat levensgroot aan de muur hangt. Het huis is gelegen aan Calle Correo en Calle Víctor, een straat waar in de 18e eeuw de meest prestigieuze paleizen werden gebouwd voor families van adellijke afkomst.

Palacio Yohn

Het barokke Palacio Yohn wordt ook wel ‘La Bolsa’ genoemd. Deze naam lijkt afkomstig te zijn van een mogelijke ‘ruilhandel’ of het is simpelweg de bijnaam voor een bedrijf dat op de begane grond werd opgericht. Dit paleisje is een vrijstaand herenhuis, gelegen in het centrum van Bilbao en heeft een opening naar drie verschillende straten van het historische Casco Viejo. Het huis behoorde toe aan Oostenrijkse handelaren die het gebouw gebruikten voor hun hardware business. Tegenwoordig is Palacio Yohn een cultureel centrum.

Palacio de Arana

Palacio de Arana is een uitzondering op deze route, het is namelijk al gebouwd rond 1590! Het is een van de oudst bewaarde gebouwen in Bilbao. Het is een laat-renaissance paleis, gebouwd rond een binnenplaats en het heeft een toegangsboog met daarop twee Herculessen.

Palacio Lezama Leguizamón

Palacio Lezama Leguizamón is een stijlvol en elegant gebouw gelegen in Getxo, vlakbij Bilbao. Dit huis is oorspronkelijk gebouwd voor de adellijke familie Lezama-Leguizamón en dateert uit de 1902. Tegenwoordig behoort dit gebouw tot een van Getxo’s meest beroemde en gefotografeerde gebouwen.

0 thoughts on “De paleizenroute door Bilbao”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.