Via de Zibizuri van de ene naar de andere oever in Bilbao

In ons blog Het nieuwe gezicht van Bilbao schreven we al over de interessante combinatie van historisch en modern in de Baskische stad Bilbao. Je wandelt makkelijk van het ene historische en monumentale gebouw naar het andere strak belijnde en moderne kunstwerk. En één van deze kunststukken die letterlijk heeft bijgedragen naar de overgang tot het moderne Bilbao is Puente Zubu Zuri, oftewel de Zubizuri brug. Dat klinkt ook weer zo lekker Baskisch.

De Zubizuri is een voetgangersbrug die beide oevers van de Nervión met elkaar verbindt. Hierdoor wordt het oude centrum van Bilbao verbonden met het nieuwere gedeelte van de stad. Aan de ene kant van de oever staat het Guggenheim museum, dat samen met deze brug ervoor moest zorgen dat Bilbao als stad een meer moderne uitstraling zou krijgen. De Zubizuri is één van de nieuwere architectonische ontwerpen in de stad en verandert langzaam in het boegbeeld voor een moderner Bilbao. Een beetje zoals onze Erasmusbrug in Rotterdam.

Witte brug
De brug is gebouwd tussen 1994 en 1997 en dankt zijn naam aan de witte kleur. Zubizuri betekent namelijk in het Baskisch ‘witte brug’. De brug wordt ook wel Campo Volantin Bridge of Puente del Campo Volantin genoemd.

De ontwerper
De Zubizuri is ontworpen door de Valenciaanse architect Santiago Calatrava. Calatrava staat bekend met zijn oog voor uiterst detail betreffende vormgeving en structuur. Hij ontwierp ook Ciudad de las Artes y las Ciencias en het Palau de les Arts Reina Sofia in Valencia, La Paloma (airport) in Bilbao, Bodega Ysios in San Sebastián en nog vele andere kunstwerken.

Prijzen
Calatrava is de meest omstreden architect van Spaanse bodem ooit. Hij staat weliswaar bekend om zijn oog voor detail, maar ook om zijn grillige karakter. Dat Calatrava in staat is om prachtige ontwerpen neer te zetten, is met één blik op de Zubizuri duidelijk. Maar na zijn oplevering was het nog niet gedaan. Toch heeft Calatrava met zijn ontwerpen al heel wat prijzen binnengehaald, waaronder een gouden medaille in 1996 voor het Bellas Artes museum in Granada en de prijs Spaanse Nationale Architectuur in 2007.

Een beetje glad dat glas
Voor de Zubizuri ontwikkelde Calatrava de moderne metalen constructie met een glazen vloer, die later toch niet heel erg praktisch bleek; in de winter werd het met het natte klimaat en het daardoor aan de glasplaat gevroren water, erg glad. De gemeente Bilbao heeft daardoor meer dan een kwart miljoen moeten uitgeven om de brug met tapijt te bedekken.

Stadswandeling
De brug, die in totaal een lengte heeft van 75 meter, vind je in het nieuwe centrum halverwege het park Etxabarria en het Guggenheim. Zo kun je de Zubizuri in een leuke stadswandeling opnemen. Vervolg je na het passeren van de Zubizuri brug de rivier nog verder, dan kom je bij Azkuna Zentroa, wat het culturele centrum van de stad is.

 

Bronnen: bijzonderbilbao.nl, spaansesteden.nl, bilbao.nl

0 thoughts on “Via de Zibizuri van de ene naar de andere oever in Bilbao”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.