Málaga, een van de oudste steden ter wereld

Málaga beschikt over een rijke geschiedenis met veel overnames door verschillende machtshebbers. Wist je al dat Málaga een van de oudste steden ter wereld is? De Andalusische stad is al meer dan 3000 jaar geleden gesticht! Hoe dat precies ging, daarover gaan verschillende verhalen de ronde. Werd Málaga rond 1000 v. Chr. gesticht als een kolonie van de Feniciërs of van de Grieken uit Phocea?

Hoe dan ook, in de 6e eeuw v. Chr. werd Málaga overgenomen door de Carthagers. Dit was een Fenicisch volk afkomstig uit Carthago, een stad in Noord-Afrika. Het hield niet op, want een tijd later, in 218 v. Chr. werd de stad opnieuw veroverd en dit keer door de Romeinen. Zij zijn onder andere verantwoordelijk voor de aanleg van de haven van Malaga en het Romeinse theater.

Malaqah
In 411 werd Málaga overgenomen door de Germaanse Visigoten en zij bleven tot de 8e eeuw aan de macht. Daarna kwamen de Moren in zicht. Zij namen een groot deel van Spanje over. De Moren waren voornamelijk Arabieren en Noord-Afrikaanse Berbers. In die tijd heette de stad dan ook Malaqah en het maakte deel uit van Al-Andalus. De Moren bouwden in Malaqah twee belangrijke monumenten: het Alcazaba en het Castillo de Gibralfaro.

Reconquista
Het Spaanse woord voor herovering is ‘reconquista’. In deze periode wilden de Spanjaarden het land terugwinnen van de Moren. In Málaga verliep dit niet bepaald snel; pas in 1487 besloten de katholieke koningen de stad binnen te vallen. Dit pakte iets anders uit dan gehoopt en het werd een ware strijd. Er vielen veel slachtoffers en pas zes maanden later gaven de Moren zich over. Dit was het begin van de machtsperiode van de katholieken in Málaga.

Industriële Revolutie
Een aantal jaar na de verovering van de katholieken begon de bouw van belangrijke kerken, waaronder Iglesia de San Juan. Onder leiding van onder andere Filips II werden later nog veel meer bouwwerken, zoals bruggen en gebouwen aangelegd die belangrijk waren voor de ontwikkeling van de stad. Dat pakte goed uit, want tijdens de Industriële Revolutie was Málaga de belangrijkste stad van Spanje, mede dankzij het ijzer- en staalbedrijf van familie Heredia en het textielbedrijf van de familie Larios.

Interessante jaartallen
Andere belangrijke jaartallen en gebeurtenissen waren:

  • 1865: aanleg spoorlijn tussen Málaga en Córdoba
  • 1873: eerste Spaanse Republiek
  • 1881: Pablo Picasso werd geboren in Málaga
  • 1891: bekendste en belangrijkste straat in het historische centrum werd aangelegd – Calle Marqués de Larios
  • 1919: vliegveld van Málaga geopend, één van de eerste luchthavens in Spanje
    Jaren ‘50 en ’60: economisch hoogtepunt door toerisme aan de Costa del Sol
  • 1972: oprichting universiteit van Málaga opgericht
  • 2003: opening van het Picasso museum
0 thoughts on “Málaga, een van de oudste steden ter wereld”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.