Zwemmen op het plafond van Azkuna Zentroa in Bilbao

Waar kun je nou zwemmen op het plafond van een cultureel centrum? Best bizar toch? In Azkuna Zentroa kan dat. Dit monumentale gebouw in Bilbao deed voorheen dienst als wijnopslag. De toenmalige burgemeester Azkuna kreeg echter het geniale idee om de binnenkant van het pand om te toveren tot hypermodern cultureel centrum.

Azkuna Zentroa werd ontworpen door de Franse ontwerper Philippe Starck in samenwerking, met Thibaut Mathieu en werd in 2010 in fasen geopend voor publiek. De wijnopslag was omgetoverd tot een recreatiecentrum vol cultuur, recreatie, activiteiten en ontspanning. En het plafond bestaat deels uit een dikke laag glas. Wanneer je naar binnenloopt, valt het je misschien niet direct op, maar als je iets verder doorloopt en omhoogkijkt, zie je dat het plafond bestaat uit een zwembad! Het dak is gemaakt van glas, waardoor je de silhouetten in het water kan zien. Geweldig toch?

Aan de buitenkant zijn de ouderwetse muren en de entree, inclusief torentjes, intact gebleven. De immens hoge muren staan op dikke en prachtig gedecoreerde steunpilaren, ontworpen door de Italiaan Lorenzo Barraldi. De ontwerpen verschillen stuk voor stuk van elkaar en representeren onder andere de prehistorie, renaissance, maar ook barok, China of art-deco.

Verder vind je binnen een mediatheek, expositie- en fitnessruimte, een concertruimte en acht bioscoopzalen. In Azkuna Zentroa zijn regelmatig exposities, workshops voor kinderen, sportactiviteiten en conferenties. Naast alle culturele activiteiten is er ook nog een winkelcentrum en je vindt er verschillende eetgelegenheden. Wat is Azkuna Zentroa een aanwinst voor de inwoners van Bilbao.

Bronnen: wikipedia, bijzonderbilbao.nl

0 thoughts on “Zwemmen op het plafond van Azkuna Zentroa in Bilbao”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *