Hekserij in het Andalusische bergdorpje Soportújar

In het immer rustige berggebied Alpujarras ligt het behekste dorpje Soportújar. De lokale overheid heeft besloten om van dit kleine dorpje een toeristische attractie te maken, want Las Alpujarras kan wel wat extra aandacht gebruiken.

Zeker met kinderen is Soportújar een bezoek waard. Het ligt slechts een half uurtje rijden van het beroemde Lanjarón met zijn Arabische burcht waar wij ons ook weer helemaal struikrover en ridder voelden.

 

Cueva del Ojo de la Bruja
Het verhaal gaat dat er rond 1800 heksen in Soportújar zaten, die uiteindelijk werden verbannen en verbrand. Om de geschiedenis in ere te houden besloot de lokale overheid Soportújar om te toveren tot een heksendorp. Dit uit zich in het jaarlijkse heksenfestival waar iedereen verkleed als heks of tovenaar rondloopt. Maar er is het dorp ook een grot, Cueva del Ojo de la Bruja, waar twee heksenstandbeelden staan en muntstukken op de grond liggen. Cueva del Ojo de la Bruja wordt ook wel ‘de poort naar de verloren zielen’ genoemd en een muntje erin gooien schijnt je toegang te geven.

 

Heksentierelantijnen
In Espanje magazine van januari 2021 lees ik dat avonturier en digital nomad Cloë Sterk in de heksenwinkel belandde van de Belgische Sjuul. ‘Het hangt er vol met zelfgemaakte heksentierelantijnen’ schrijft Cloë. In Soportújar kom je ook een verdwaalde draak tegen en een heksenfontein.

 

Andere heksen-hotspots
Als je met jonge kinderen in deze regio verblijft, leuk om te bezoeken denk ik. Maar andere historische Spaanse heksen-hotspots zijn denk ik wat spectaculairder, zoals het heksenmuseum in het Baskische Zugarramurdi en het themapark over heksen (en martelmuseum) in Laspúles, bij heksenberg Turbón in Navarra, waar je ook vier verschillende magische hekserijroutes kunt bewandelen.

 

Bronnen: spaansewinkel.nl, dailynonsense.nl, Espanje magazine

0 thoughts on “Hekserij in het Andalusische bergdorpje Soportújar”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.