Vivir dos veces – De nuchtere confrontatie met Alzheimer

De gepensioneerde hoogleraar wiskunde Emilio (Oscar Martínez) woont in Valencia en bij hem wordt de ziekte van Alzheimer vastgesteld. In eerste instantie neemt hij het niet serieus en weigert dan ook om bij het gezin van zijn dochter in te trekken. Hij heeft een pittige kleindochter, Blanca, die net zo direct en hard is als Emilio zelf. Zij is een echte puber die de hele dag op haar telefoon zit. Ze gaat haar opa leren wat je allemaal met zo’n telefoon kunt doen.

Door zijn ziekte dwaalt Emilio in gedachten voortdurend af naar het verleden, naar het eerste meisje waar hij ooit verliefd op was. Zijn kleindochter ontdekt dat hij deze vrouw, zijn jeugdliefde, wil gaan opzoeken. Samen zijn ze er via Facebook achter gekomen dat ze in Navarra woont.

Blanca dringt zichzelf op om met Emilio mee te gaan. Wanneer ze in zijn oude auto onderweg zijn naar Navarra, gaat er van alles mis. Zijn dochter en schoonzoon moeten uiteindelijk ingrijpen en reizen met hen mee naar Navarra. Zal Emilio met zijn jeugdliefde kunnen herenigen voordat zijn geheugen hem in de steek laat?

Deze film toont goed hoe de ziekte van Alzheimer zich geleidelijk aan ontwikkelt. En wat de invloed is op de patiënt én zijn directe omgeving. Akelig herkenbaar en verdrietig. En toch is het een nuchtere film, zonder veel drama en met veel humor. We hebben enorm gelachen, vooral zijn kleindochter heeft een erg leuke rol.

0 thoughts on “Vivir dos veces – De nuchtere confrontatie met Alzheimer”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *