Valeria – Veel seks en vriendschap in deze Netflix serie

Heb je behoefte aan een ontspannen Netflix serie? Spaanstalig natuurlijk, want die spotten we het liefst. Dan is Valeria een aanrader. Deze serie, die zich in Madrid afspeelt, is gebaseerd op de boeken van Elisabet Benavent en heeft veel weg van Sex and The City, maar dan op z’n Spaans. Wat wij ervan vonden vertellen we je in deze blogrecensie.

De hoofdrol wordt gespeeld door de Spaanse actrice Diana Gómez die bij de meeste Netflix kijkers bekend is vanwege haar rol als Tatiana in ‘La Casa de Papel’. Als Valeria speelt ze overigens een totaal andere rol. Wat wij als schrijfcoach en fotograaf direct aansprekend vonden aan deze serie is dat de hoofdpersoon Valeria schrijfster is en haar man fotograaf. Ze heeft alleen een enorme writers block; er komt geen letter op papier en haar uitgever keurt haar voorstellen af. Ze baalt van zichzelf en bluft er een beetje over tegen haar vriendinnen Lola, Carmen en Nerea.

Vriendinnen
Haar vriendinnen Lola, Carmen en Nerea zijn allemaal eind 20 en proberen hun leven enigszins op orde te krijgen. De dames delen lief en leed met elkaar. Hun levens, werk en relaties vormen de rode draad in de serie. En seks. Heel veel seks, zeker voor Spaanse begrippen vond ik dat opvallend.

Om te smullen
De serie moet even op gang komen, maar vanaf het moment dat de verleidelijke Maxi Iglesias op het toneel verschijnt, en de getrouwde Valeria probeert te verleiden, zit ik te smullen. Hij helpt haar met haar boekidee en zorgt er met zijn verleidingskunsten voor dat het een erotische roman wordt.

Feel good
Valeria en haar vriendinnen worden ondergedompeld in een wervelwind van emoties over liefde, vriendschap, jaloezie, ontrouw, twijfels, gebroken harten, geheimen, werk, zorgen, vreugden en dromen over de toekomst. Het is geen literair hoogstandje en eigenlijk gebeurt er niet zo veel. Toch ga je de personages wel leuk vinden en is het een ontspannen feel good serie vinden wij.

Een tweede seizoen?
De laatste aflevering viel ons erg tegen. Het lijkt of de maker van de serie er nog van alles in probeerde te proppen, met ineens heel veel flashbacks, om ervoor te zorgen dat er een logisch einde aan kwam. Geen cliffhanger helaas. Maar wel prima geschikt voor een tweede seizoen. Op internet lees ik dat dit ook de bedoeling is, maar dat de opnames vanwege de coronacrisis even in de ijskast zijn gezet.

Goed voor je Spaans
Al met al is deze serie ideaal om je Spaans te oefenen. Veel communicatie gaat namelijk via whatsapp, zodat je de korte geschreven zinnen in de berichtjes rustig kunt lezen en interpreteren voordat je onderaan in het beeld spiekt naar de Nederlandse vertaling. Onze beginnende Spaanse woordenschat is echt weer uitgebreid.

0 thoughts on “Valeria – Veel seks en vriendschap in deze Netflix serie”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *