Festival Internacional de Cine de San Sebastián

De volgende keer dat ik naar San Sebestián ga, zorg ik ervoor dat ik er in de derde week van september ben. Het prestigieuze Festival Internacional de Cine de San Sebastián is inmiddels uitgegroeid tot het belangrijkste filmfestival van Spanje en de gehele Spaanstalige wereld. Een groot aantal films dingt naar de gewilde Concha de Oro, de Gouden Schelp.

In september 2020 giert het Covid-19 virus echter over de wereld. Ik maak me dus even zorgen of het filmfestival wel door zal gaan. Gelukkig wel, lees ik in een persbericht: ‘Reduction in capacity and films, online and staggered sale of numbered tickets’, hetzij met de nodige maatregelen qua aantallen bezoekers en de spreiding van de ceremonies over de verschillende gebouwen.

En juist vanwege die gebouwen is mijn interesse onder andere gewekt. Ik ben namelijk helemaal niet celebrity-minded en heb niet de behoefte om ze te spotten in de stad en op de rode loper. Nee, ik was enorm onder de indruk van het historische Victoria Eugenia theater, het beroemde Maria Cristina Hotel (waar de meeste celebs verblijven; soort ‘The Grand’ van Baskenland) én het moderne Palacio de Congreso y Auditorio Kursaal waar we vorige maand wel 10x langs zijn gelopen, gelegen aan Zurriola playa.

Hoe is dit grootse filmfestival ooit in San Sebastián terechtgekomen?

In 1953, en op initiatief van een groep kooplieden in de stad, werd het Internationale Filmfestival van San Sebastián geboren. Dit had een tweeledig doel, namelijk het zomerseizoen in San Sebastián te verlengen én de culturele activiteit en glamour die sinds de Burgeroorlog verloren waren gegaan terug te brengen naar San Sebastián. Het succes van de eerste editie leidde ertoe dat de dictatuur de leiding nam over het evenement. Geleidelijk won het aan gewicht en prestige en werd het een van de belangrijkste culturele evenementen, met de grootste buitenlandse projectie in Spanje, en een van de beste filmfestivals ter wereld.

Erkend door de FIAPF

Dit filmfestival is de scène van enkele historische filmpremières en een ontmoetingsplaats voor veel beroemde filmsterren. In 1957 verkreeg het festival de status van ‘A-categorie filmfestival’, de hoogste kwalificatie die een filmfestival kan verkrijgen, erkend door de Fedération International des Associations de Producteurs de Films (FIAPF).

Cocha de Oro
Bij dit filmfestival draait het allemaal om de Gouden Schelp (Concha de Oro) en de Zilveren schelp (Concha de Plata). De Gouden Schelp is voor de beste film en is ook gelijk de hoofdprijs. De Zilveren Schelp gaat naar de beste acteur, actrice of regisseur. De afgelopen 70 jaar is het festival door de belangrijkste filmsterren bezocht, denk aan Alfred Hitchcock, Audrey Hepburn, Elizabeth Taylor, Steven Spielberg, Luis Buñuel, Bette Davis, Gregory Peck, Al Pacino, Michael Douglas, Francis Ford Coppola, Anthony Hopkins, Robert De Niro, Bernardo Bertolucci en Woody Allen. Veel van de beroemdheden, waaronder Woody Allen, ontvingen de Donostia Award, de prijs van het festival, als erkenning voor hun filmcarrière.

Maar ik kom even terug op de gebouwen die domineren tijdens het filmfestival en die mij fascineren.

Het María Cristina hotel
Het María Cristina hotel is een neoklassiek gebouw uit 1912 in Belle Époque stijl. Hier logeren niet alleen de filmsterren, maar ook andere voorname personen uit de muziekwereld, zoals Bruce Springsteen, en uit de modewereld, denk aan Coco Chanel die vroeger graag in dit hotel verbleef. Dit 5-sterrenhotel ligt tegenover het Teatro Victoria Eugenia en biedt uitzicht over de Cantabrische Zee en de rivier de Urumea.

Dit jaar heeft manlief er foto’s van gemaakt, maar de volgende keer wil ik er absoluut even binnenkijken.

Teatro Victoria Eugenia

Ook het Victoria Eugenia theater is in 1912 gebouwd en is een van meest karakteristieke gebouwen van San Sebastián. In 2007 werd het theater na een grondige renovatie heropend; het is omgetoverd tot een innovatief podium, uitgerust met de modernste apparatuur en heeft toch zijn charme en originele kenmerken behouden. Wist je dat je in de muren van het theater nog de kogelinslagen kunt zien als littekens van de Spaanse Burgeroorlog?

Palacio de Congreso y Auditorio Kursaal
Aan de overkant van de Urumea rivier staat het moderne congresgebouw Kursaal uit 1999. Het Kursaal is een bouwwerk van architect Rafael Moneo en het ligt direct aan het strand van Zurriola. Het grote auditorium biedt plaats aan 1800 toeschouwers. De Sala de Cámara heeft 600 zitplaatsen en bevindt zich in de kleinere tweede kubus. De Sala Kubo is de meest bekende expositieruimte. Daarnaast bevinden zich in het gebouw nog meerdere ruimtes en expositiezalen.

Topchef Mikel Gallo, ‘Ni neu’ genaamd, heeft in het gebouw een haute-cuisine restaurant. Ni neu betekent ‘ikzelf’ in het Baskisch en hier eet je heerlijke, verse gerechten of pintxos.

18 – 26 september 2020
Het Festival Internacional de Cine de San Sebastián vindt plaats van vrijdag 18 september t/m zondag 26 september De ceremonies worden gehouden in het Palacio de Congreso y Auditorio Kursaal. En dit jaar worden de bezoekers dus vanwege Covid-19 verspreid over meerdere gebouwen: het Kursaal, Teatro Victoria Eugenia, Teatro Principal (ook prachtig) en andere bioscopen in de stad.

Kijk voor meer informatie op: https://www.sansebastianfestival.com/in/

Bronnen: Bijzonder Baskenland, San Sebastian Festival

0 thoughts on “Festival Internacional de Cine de San Sebastián”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *