5 Indrukwekkende Game of Thrones routes door Spanje

Toen we in de zomer van 2019 door Sierra de Alhamilla reden en precies in die periode de serie Game of Thrones keken, wisten we vrijwel zeker dat er opnamen waren geweest in dit woestijnlandschap. Onze nieuwsgierigheid naar andere Spaanse decors voor deze serie was gewekt. We gingen op onderzoek uit en hebben 5 gave rondreizen voor je uitgestippeld langs de Spaanse filmsets van Game of Thrones. Speciaal voor de Game of Thrones fans.

Rondreis 1

Dragonstone in Baskenland

Playa Itzurun en playa Muriola
Veel opnames van seizoen 8 vonden plaats bij de kliffen in Baskenland. Hier vonden de producers twee ideale stranden voor The Dragonstone, namelijk:

  • Itzurun strand in Zumaia
  • Muriola strand bij Barrika

De diagonale kliffen en rotsformaties op het strand van Itzurun zijn zeer indrukwekkend, zo ontdekten wij ook afgelopen zomer. Dit surrealistische decor werd gebruikt als de troon van Daenerys Targaryen (Khaleesi).

De meest belangrijke ontmoeting tussen Daenerys Targaryen en Jon Snow werd eveneens hier gefilmd en nog andere scènes op Dragonstone. De mossige rotsen zijn alleen zichtbaar bij eb en worden toevalligerwijs ‘dragon tails’ genoemd, vanwege de vorm.

San Juan de Gaztelugatxe

In seizoen 7 zie je dat Daenerys terugkomt in Westeros en dat is op het schiereiland Gaztelugatxe, ook aan de Baskische kust. Je ziet de slingerende trap van 230 treden die oorspronkelijk naar een kerkje leidt. De kerk werd voor de opnames met de computer verwijderd en in plaats daarvan werd een groot kasteel neergezet, de Targaryen-vesting.

Wij waren hier in augustus 2020 tijdens de coronacrisis en hoopten daarom geen kaartjes te hoeven kopen vooraf. Dat hadden we niet zo goed ingeschat, lees hier ons blog over ons avontuur naar drakeneiland.

Rondreis 2

Dothraki Sea in Navarra & de Tower of Joy in Castilië-La Mancha

Voor de filmopnames van seizoen 6 reisde de crew onder andere af naar het binnenland van Spanje.

Parque Natural Las Bardenas Reales
Het Bardenas Reales park in Navarra is een van de meest spookachtige filmlocaties van Game of Thrones, een verlaten landschap met grote rotsformaties. Dit natuurpark deed dienst als de Dothraki Sea waar Daenerys Targaryen (Khaleesi) gevangen werd genomen door de vijandige Dothraki Khalasar strijders.

Castillo de Zafra met la Torre de la Alegría
Dit middeleeuwse kasteel in Castilië-La Mancha werd gebruikt als flashback voor de dood van Lyanna Stark, de zuster van Ned Stark. Castillo de Zafra stamt uit de 12e eeuw en ligt op 1400 meter hoogte, het is in de wijde omtrek het enige zichtbare gebouw. La Torre de la Alegría, alias The Tower of Joy steekt boven alles uit. In Game of Thrones is dit de plek waar Rhaegar Targaryen en Lyanna Stark woonden nadat ze in het geheim trouwden, en waar Jon Snow werd geboren.

Rondreis 3

Braavoos, Kings Landing en Mereen in Catalonië en Valencia

Twee plekken in Catalonië en één in Valencia (Peñiscola) bleken zeer geschikt voor seizoen 6 van Game of Thrones.

Girona
Het historische centrum van het middeleeuwse Girona duikt in seizoen 6 in bijna elke aflevering op. Meestal als Braavos, maar een enkele keer ook als Kings Landing. Herken je de lange trappen die leiden naar de hoger gelegen kathedraal? En de buitenkant van de kathedraal werd gebruikt om de sept van Baelor in Kings Landing uit te beelden. Ook zijn de straten van de mooie binnenstad te zien als de straatmarkt op Braavos en het theaterpodium op Plaça dels Jurats.

Castell de Santa Florentina
Castell de Santa Florentina (uit de 11e eeuw) in Canet de Mar doet dienst als locatie voor House Tarly: Horn Hill. Het hele kasteel is weliswaar niet te zien in de serie, maar de binnenplaatsen en verschillende kamers werden gebruikt als set.

Peñiscola
Het mooie oude dorp van Peñiscola en het spectaculaire Papa Luna kasteel, gelegen op een schiereiland, werden in meerdere afleveringen van seizoen 6 getoond. Dit fort en de straten eromheen vertegenwoordigen de stad Meereen, waar Daario de leiding heeft na Daenerys’ vertrek naar Westeros. In 2016 stond Peñiscola op z’n kop voor de opnames van Game of Thrones. Er werd onder meer gefilmd in het Parque de Artilleria, de Calle Mayor, Portal Fosc, de Paseo de Ronda en Plaza de Santa Maria.

Rondreis 4

Kings Landing in Extremadura

In Extremadura vonden de opnames voor seizoen 7 plaats op drie verschillende locaties.

Castillo de Trujillo
In de serie is Castillo de Trujillo het decor van Casterly Rock, het voorouderlijke huis van de Lannisters. En in de laatste aflevering van seizoen 7 verscheen het kasteel van Trujillo als een van de muren van Kings Landing.

Parque Natural de Los Barruecos
De grote slag tussen het Lannister leger en de Dothraki soldaten vindt hier plaats, een van de spectaculairste vechtscènes (de Loot Train Battle) uit de hele serie.

Cáceres
Het historische stadje Cáceres met haar nauwe straten lijkt erg sterk op Kings Landing. We zien hier Euron Greyjoy’s triomfantelijke aankomst in Kings Landing met zijn gevangenen.

Rondreis 5

Kings Landing, Dorne en Highgarden in Andalusië

Sevilla vormt in Game of Thrones eigenlijk wel het hoofddecor. Zowel voor seizoen 5 en 6 als voor seizoen 7 hebben hier in de hoofdstad van Andalusië heel veel opnames plaatsgevonden. Een bezoek aan deze hot spots zijn uitstekend te combineren met de andere Andalusische filmlocaties in Osuna en Córdoba. Maar wellicht ook met rondreis 4 door Extremadura.

De Romeinse ruïnes van het Itálica amfitheater, Sevilla
In deze eeuwenoude ruïnes werden opnames gemaakt voor de ontmoeting tussen Daenerys en Cercei. In de finale van seizoen 7 komen Cersei, Daenerys, Jon en Tyrion samen in de Dragon Pit in Kings Landing.

Reales Atarazanas, Sevilla (de koninklijke scheepswerven)
Deze locatie wordt gebruikt als kerker onder de Red Keep in Kings Landing, waar het geheime wapen van de Lannisters wordt onthuld dat gebruikt zal worden tegen de draken. En in de koninklijke scheepswerven onderhandelden Daenerys Targaryen, Ellaria Arena en Olenna Tyrell over de aanlegplaats van de koning.

Alcázar, Sevilla
In seizoen 5 werd dit Moorse bouwwerk gebruikt als filmlocatie voor de watertuinen van Dorne. Dit heeft op de Game of Thrones fans een grote impact gehad; mede vanwege de Moorse invloeden in het gebouw, de fonteinen, de waterpartijen en tuinen vol rozen, sinaasappel- en palmbomen werd het Alcázar neergezet als een tropisch paradijselijk paleis en werden hier prachtige opnames gemaakt. Er werd in vier delen van het Alcázar gefilmd: de Salon de Embajadoras, de Estanque de Mercurio, de Baños de Maria de Padilla en de tuinen. Het Alcázar de Sevilla is omgetoverd tot een privé-residentie van Doran Martell in de hoofdstad Lanza del Sol, een toepasselijke naam gezien de hoge temperaturen die deze Andalusische stad kent. Zie de plekken waar Myrcella Lannister door de dichtbegroeide tuinen en privé-kamers liep, die vijf eeuwen geleden werden bewoond door katholieke monarchen en vóór hen door de kaliefen (hoofd van kalifaat) die het bouwden. Let speciaal op de wonderschone baden, de Baños de Doña María de Padilla, en de grot van de sultans.

Osuna
Een van de spannendste afleveringen in seizoen 5 werd opgenomen in Osuna, in de stierenarena Plaza de Toros. Hier vond het gevecht plaats tussen de legers van Meereen en Yunkai waarbij ook de draken een belangrijke rol speelden. Hier ontmoeten Tyrion en Daenerys elkaar. Dankzij de speciale effecten is deze arena zo sterk verbouwd dat er niet veel meer van te herkennen is, maar het blijft leuk om naar te kijken. Het is een van de omvangrijkste filmscènes ooit en de allerduurste uit de televisiegeschiedenis!

Kasteel van Almodóvar del Rio
Highgarden, het kasteel van de Queen of Thorns maakte haar eerste debuut in seizoen 7, uitgebeeld door het middeleeuwse kasteel van Almodóvar del Rio welke gevestigd is op een oude Arabische burcht. Het kasteel van Almodóvar del Rio is een van de best geconserveerde kastelen van Spanje.

Provincie Almería
Aan de andere kant van Andalusië, in het diepe zuiden hebben nog opnames plaatsgevonden in Almería en in Sierra de Alhamilla. Een beetje te ver weg van Sevilla, maar wel heel goed te doen als aparte trip.

  • La Alcazaba de Almería: In seizoen 6 werd dit Moorse fort getoond als het exotische Dorne, als onderdeel van Vaes Dothrak.
  • Sierra de Alhamilla: Het woestijnachtige landschap van Sierra Alhamila werd gekozen om verschillende scènes op te nemen in de Dothraki Sea en Vaes Dothrak. Wij waren ook zeer onder de indruk van dit gebied en schreven er al eerder een blog over. Dit stuk natuur wordt vaker gebruik voor films zoals Indiana Jones en Exodus.

Behalve in Spanje hebben de producenten geweldige andere decors gevonden in Marokko, IJsland, Kroatië, Malta, Schotland en Noord-Ierland. Ben je nieuwsgierig naar alle adembenemende filmsets van Game of Thrones? Lees dan dit artikel op Skyscanner.

3 thoughts on “5 Indrukwekkende Game of Thrones routes door Spanje”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.