4 Authentieke badplaatsen aan de Costa Blanca

Het is 19:45 uur en ik neem nog een slok van mijn mojito. Het stijgt naar mijn hoofd; niet zo gek na deze warme stranddag. De relaxte Spaanse loungemuziek bij Beachclub Arena in Moraira ontspant me nog meer dan ik al was. Het avondlicht op het strand is prachtig. De kinderen zwemmen nog in zee. Ik schat de temperatuur op dit moment zo’n 30°C. Het was bloedheet vandaag, nu is het heerlijk. Vandaag maakten we een prachtige excursie langs de 4 authentieke vissersplaatsjes aan de Costa Blanca. Ik neem je mee naar Altea, Moraira, Jávea en Dénia. 

Onze reis langs deze kust begon in Alicante, omdat we eerst aan de
Costa Cálida verbleven. Maar natuurlijk kun je ook bovenaan beginnen bij Dénia, of nog leuker: bij Valencia.

We rijden over de prachtige N-332 van Alicante naar boven, met aan onze rechterhand de Middellandse Zee. ‘Wat is dat voor lelijks?’ vraagt mijn stiefzoon vanaf de achterbank. Hij wijst naar Benidorm en concludeert meteen dat hij dit stadje Spaanse landschapsvervuiling vindt. We lachen erom en vertellen hem hoe populaire deze plek is bij toeristen. Gelukkig laten we Benidorm al snel achter ons en genieten we van de geweldige, bergachtige kustweg.

Altea
En daar ligt Altea. Een schitterende oude stad met nauwe steegjes, witte huisjes, gezellige pleinen en mooie kerkjes. Deze straten stammen uit de tijd dat de Moren. We wandelen door de met kiezels ingelegde wandelpaden en de kinderen rennen over de vele trappen in dit kunstenaarsdorp. De Virgin del Consuelokerk met haar blauwe koepels torent boven de stad uit. We verwonderen ons op het prachtige plein bij de kerk Nuestra Señora del Consuelo en het indrukwekkende uitzicht op Altea, de Middellandse Zee en het verderop gelegen Benidorm.

Altea zelf heeft een kiezelstrand, maar in de buurt vind je voldoende zandstranden.

Moraira
Wij verblijven in een appartement op de berg met uitzicht op de baai van Moraira. Deze traditionele vissersplaats kom je in de meeste reisgidsen niet tegen. De sfeer is relaxt, het is gezellig en kleinschalig toeristisch. Iedere avond eten we bij een ander restaurant de meest voortreffelijke vis. En we genieten tot zonsondergang op het strand Platja de l’Ampolla met iets verder het uitzicht op de beroemde rots van Calp.  

Het centrum van Moraira ligt aan de jachthaven waar de vissersbootjes dagelijks de verse vis aan land komen brengen. De gevangen vis wordt iedere dag via de visafslag van Moraira verkocht aan handelaren, restaurants maar ook aan particulieren die hier de meest verse vis komen kopen.

Jávea
In het kleine vissersdorp Jávea (ook wel Xàbia genoemd) is het knus; van overdreven massatoerisme is ook hier geen sprake. De haven Duanes del Mar bestaat uit twee delen: de jachthaven en de vissershaven. ‘s Morgens komen de vissersboten hier aan wal om de vele bakken met zojuist gevangen vis naar de visafslag te brengen.

Dénia
We vervolgen onze route over de CV-736 richting Dénia, een van de oudste dorpen aan de Costa Blanca. Al enkele eeuwen voor Christus was er sprake van een Griekse kolonie op de plek waar nu Dénia staat. Een fijn stadje met de ideale combinatie tussen (kleinschalig) toerisme en het authentieke Spaanse leven. Trekpleisters zijn de leuke dorpse sfeer, de mooie stranden, de haven en het middeleeuwse kasteel. Ook leuk zijn de oude straatjes ten westen en oosten van het kasteel. Schattige huisjes in allerlei kleuren zijn een lust voor het oog. Ten zuiden van de kasteelingang vind je het aantrekkelijke plein Plaza de la Constitución met daaraan het statige gemeentehuis en de barokke Iglesia de la Asunción.

Nog iets zuidelijker het je de winkelstraat Marques de Campo, met leuke winkels en een aantal gezellige terrasjes.

Wij hebben hier uitgebreid de visafslag en de jachthaven geobserveerd. De haven van Dénia is namelijk dé plek om per veerboot naar de Balearen te reizen. Wil je vanaf het vasteland naar Mallorca, Ibiza of Formentera varen, dan is Dénia je vertrekhaven. Ik voeg ‘m toe aan mijn verlanglijstje.

De mooiste stranden
Alle vier de plaatsjes beschikken over prachtige stranden in schitterende baaien. Maar het meest indrukwekkend zijn de stranden in en om Jávea. De gehele kuststrook van Jávea is ongeveer drie kilometer lang. Het belangrijkste strand van Jávea is Playa del Arenal (Platja de l’Arenal). Rondom dit fijne zandstrand ligt een wandelboulevard met veel restaurants, terrasjes en winkeltjes. Aan de noordkant van Jávea ligt een kiezelstrand La Grava. Dit kleinere strand kent net als het drukke Arenal een eigen wandelboulevard met aangename terrasjes. Ondanks de kleinere afmetingen is het La Grava strand minder druk dan het Arenal strand. Tussen deze twee stranden ligt Muntanya I. Dit is een strand van grote kiezels afgewisseld met stukken rotsachtig gebied. In dit rustige gedeelte van Jávea zie je enkele relaxte strandtentjes waar je heerlijk kunt genieten van het fantastische uitzicht over de zee.

In de omgeving zijn nog mooiere stranden, zoals Tango, Ambolo, Casa Blanca en Granadella. Granadella werd meermalen benoemd tot ‘beste strand van Spanje’ vanwege het kraakheldere water in een fabelachtige baai omgeven door grillige rotsen en groene pijnbomen.

 

Lees ook: 8 Verschillende excursies aan de Costa Blanca

0 thoughts on “4 Authentieke badplaatsen aan de Costa Blanca”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.