5 Pittoreske plekjes aan de Costa Brava

Aan de ‘Wilde Kust’ in het noordoosten van Spanje kun je in de zomer overrompeld worden door het massatoerisme. Tenzij je de echt leuke plaatsjes kent en dus daar je vakantie boekt. Die vind je vooral aan het stuk kust tussen de Franse grens en Platja d’Aro. En als je er toch bent, bezoek dan zeker het prachtige Gerona.

Als kind kwam ik hier regelmatig met mijn ouders. En door die goede vakantieherinneringen bracht ik met mijn eigen man en kinderen een keer een vakantie door in Tossa da Mar en Gerona. Jaren later ging ik met Ferry een week naar Platja d’Aro. Hij kent deze Costa nog veel beter dan ik, zo bleek. Vroeger ging hij namelijk heel vaak met zijn ouders naar Calella, Pals, Palamos, enz. Zo liet hij ons samengestelde gezin het jaar erna (in de meivakantie) de 5 meest pittoreske plekjes zien aan de Costa Brava.

Cadaqués
Vlakbij de Franse grens ligt het historische vissersstadje Cadaqués met talloze kunstgaleries. Hier vind je witte huisjes, smalle kronkelende steegjes, leuke terrasjes, winkeltjes, vissersbootjes in de baai en een klein kiezelstrandje. De bochtige weg naar Cadaqués leidt door het bergachtige natuurpark Cap de Creus.

Pals
Pals herken je al van verre aan de middeleeuwse muur. Het ligt op een heuveltop met vier iconische torens van wat ooit een kasteel was. De geschiedenis van het dorpje voert maar liefst terug tot in de 9e eeuw! Het middeleeuwse centrum is hier prachtig bewaard. In de natuurstenen huizen vind je veel authentieke keramiekwinkeltjes. Vanaf de Mirador Josep Pla heb je een adembenemend uitzicht over de regio Baix Emporda, met de zee op de achtergrond.

Calella de Palafrugell
En buurplaatsje Llafranc. De plaatsjes behoren tot dezelfde gemeente en liggen naast elkaar aan een rotsachtige kust met prachtige baaien, restaurants, winkeltjes en fijne zandstranden. Hier geen drukke boulevard, maar wel restaurants óp het strand. Super gezellig! Calella de Palafrugell en Llafranc zijn met elkaar verbonden door een bijzondere wandelroute die voert langs smalle paadjes, trappen en tunnels.

Tamariu
Het kleinste en meest idyllische kustplaatsje van de gemeente Palafrugell. Er is een mooi goud zandstrand en een kleine boulevard met leuke bars en restaurantjes. Net als het vlakbij gelegen Begur en Sa Tuna. Hier is de Costa Brava op zijn mooist, met helderblauw water en kleine verstopte strandjes tussen de rotsen.

Gerona
Veel toeristen slaan Gerona over, omdat Barcelona lonkt, of vanwege de keuze voor een strandvakantie. Zo zonde, want Gerona is te gek. In deze mooie stad vind je hangende huizen boven de rivier de Onyar, kleine straatjes, een enorme kathedraal, oude stadsmuren, pont de les Peixateries Velles (gebouwd door meneer Eiffel) en de best bewaarde Joodse buurt van Europa. Gerona heeft zelfs een Arabisch badhuis dat in 1194 is gebouwd: Banys Àrabs.

Nog meer Costa Brava
Ook L’Estartit en Roses zijn erg leuk en pittoresk voor een vakantie aan de Costa Brava. Hier vind je prachtige natuur en verrukkelijke strandjes. En wist je dat het achterland wonderbaarlijk mooi en rustig is? Ik schreef er al eerder dit blog over: Het geheim van Parc Natural de Monseny.

0 thoughts on “5 Pittoreske plekjes aan de Costa Brava”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.