8 Verschillende excursies aan de Costa Blanca

Neem een paar weken de tijd om deze prachtige omgeving te verkennen. Ga van stad, naar strand, van vissersplaatsje naar natuurgebied. De Costa Blanca heeft het allemaal. Zo schreef ik al over de steden Alicante en Valencia en kon je lezen over de authentieke badplaatsjes Dénia, Moraira, Altea en Jávea. Wat is er allemaal nog meer te zien en te doen aan deze witte kust?

We beginnen in Alicante. Een leuke stad om te verblijven. Wij slingerden van zuid naar noord langs de Costa Blanca via de N- en C-wegen door de bergen (de N-332), maar je kunt ‘m natuurlijk ook andersom, van noord naar zuid rijden. Het is gewoon een feestje om de Costa Blanca en het achterland te ontdekken.

Palmenstad Elx (Elche)
Een half uur van Alicante vind je de Palmeral van Elx. Toen meer dan duizend jaar geleden de Arabieren de macht hadden in Elx, zijn ze begonnen met het planten van palmbomen. Tegenwoordig staan er meer dan 300.000 palmbomen. De Palmeral van Elx staat nu zelfs op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het grootste deel van het bos is vrij toegankelijk, alleen voor een deel dat is ingericht als botanische tuin moet je betalen.

Cuevas de Canelobre
Wanneer je vanuit Alicante over de CV-773 het binnenland inrijdt, kom je vlakbij het dorpje Busot bij Cuevas de Canelobre. Hier heeft de hoofdgrot een hoogte van maar liefst 70 meter, ook wel de kathedraal genoemd. Met een gids kun je een wandeling door de grotten en langs de stalactieten en stalagmieten maken.

De kleurrijke huisjes van Villajoyosa
Tussen Alicante en Benidorm ligt het oude vissersplaatsje Villajoyosa. De huisjes aan zee zijn in allerlei vrolijke kleuren geschilderd, zodat vissers eenvoudig hun huis terug konden vinden vanaf zee. Daarnaast staat Villajoyosa bekend om de chocolade. Ik ben er nog niet geweest, maar als echte liefhebber schijnt het chocolademuseum van chocoladefabriek Valor een absolute aanrader te zijn.

Fonts d’Algar
Iets hoger, vanuit Altea rijd je binnen een halfuur over de
CV-755 naar de Algar watervallen. Hier dondert het water van de Algar rivier langs de rotsen naar beneden en kun je een verfrissende duik nemen in de natuurlijke zwembaden.

Guadelest
Wat eveneens een leuke dagtrip is vanuit Altea, is het mooie bergdorpje Guadalest. Een half uur rijden van Altea, over de CV-760 en de CV-70 het binnenland in. Het dorpje ligt verscholen achter en op een hoge berg en je kunt het maar door één tunnel bereiken. In het dorp ligt Castell de Guadalest, een prachtig plein met stadhuis en diverse musea. Vanuit het kasteel van Guadelest heb je een geweldig uitzicht over het berglandschap, het stuwmeer en het dorp zelf. In het hoogseizoen stikt het hier wel van de toeristen.

Penyal d’Ifac
Calp is bekend om zijn typerende grote rots in zee: Penyal d’Ifac. Wanneer je langs de kust over de bergwegen slingert, torent deze rots overal bovenuit: de rots van Ifac. De 332 m hoge monoliet van vulkanische oorsprong is daarmee het symbool van de Costa Blanca. Leuk om te weten is dat in de rots de goed bewaarde Romeinse baden (de la reina) zijn uitgehouwen. Op de kaap is het klimaat anders dan in lagergelegen delen, waardoor er een unieke flora en fauna is ontstaan. Je kunt in een wandeling van anderhalf uur de kaap verkennen.

De vlooienmarkt van Xaló (Jálon)
Verblijf je net als wij in Moraira? Dan ben je binnen een half uur via de CV-741 en CV-750 in Xaló voor de leukste vlooienmarkt in de regio. Heerlijk om rond te snuffelen. De markt is er wel alleen op zaterdag en slechts tot 14 uur.

Cabo San Antonio
We rijden naar boven, de CV-737 en CV-734 van Moraira naar Dénia. Let goed op, want het staat slecht aangegeven: Cabo San Antonio. Dit is een geweldig uitzichtpunt over de baaien van de Costa Blanca. Wandel gewoon door het struikgewas richting de afgrond en neem je camera mee. Je staat daar hoog boven de zee en hebt een adembenemend uitzicht.

0 thoughts on “8 Verschillende excursies aan de Costa Blanca”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.