Route langs 5 ‘de la Fronteras’ in de provincie Cádiz

In Andalusië, vooral in de provincie Cádiz, hebben veel dorpen ‘de la Frontera’ in hun naam. Dit is ontstaan in de 13e eeuw toen de Moren (Arabieren) in Andalusië streden tegen de Christenen. Veel stadjes lagen op de grens (frontera) van hun beider grondgebied. Wij ontdekten dat het een prachtige route is om te rijden, deels door Parque Natural los Arconales. En wist je dat veel ‘de la Fronteras’ behoren tot de beroemde Andalusische pueblos blancos (witte dorpen)?

Jerez de la Frontera

Onze route begint in het Moorse Jerez de la Frontera, bekend om de sherry. Overal zie je de plakkaten van de bodega’s: Sandeman, John Harvey, Domecq, Gonzalez Byass. Ik was de eerste keer in de sherryproeverij aangenaam verrast door de heerlijke smaak en best een beetje aangeschoten. In Nederland komt het niet in mijn hoofd op om sherry te kopen of te bestellen in een café of restaurant. Maar eenmaal in Jerez nam ik 3 flessen mee naar huis. De karakteristieke wijn in Jerez is geëxporteerd gedurende eeuwen en werd zelfs geprezen door Shakespeare. Het is zo speciaal en herkenbaar, omdat de sterke zon de druiven een hoog suikergehalte geeft.
Jerez de la Frontera is ook beroemd om haar liefde voor de paardensport. De beroemde hengsten van de Real Escuela Andaluza del Arte Ecuestre (koninklijke Andalusische school voor paardenkunst) zorgen ieder jaar voor prachtige optredens door de straten tijdens de festivalperiodes.
En Jerez heeft nog veel meer moois, zoals de catedral, Palacio Duque de Abrantes, het Alcazar en het Centro Andaluz de Flamenco.

Arcos de la Frontera

We vervolgen de la Fronteras route over de mooie A-389 naar Arcos de la Frontera. Op een gegeven moment doemt de kalkstenen rots op waarop het oude centrum van Arcos de la Frontera is gebouwd. De uitzichten over het omliggende vruchtbare landschap en de rivier de Guadalete zijn fenomenaal. De witgekalkte huizen en kasteelmuren stoppen abrupt bij de steile rotswand. Arcos de la Frontera heeft misschien wel de spectaculairste ligging van alle witte dorpen. Het is in 1962 uitgeroepen tot nationaal monument.

Het oude stadsdeel, met het hoofdplein Plaza del Cabildo als centrale punt, wordt omringd door middeleeuwse stadsmuren. Daartussen ligt een schatkamer aan erfgoed vol Moorse invloeden: paleizen, herenhuizen, gewelfde bogen en poorten, kerken en torens. En, ook zo typisch voor de witte dorpen in Andalusië: overal aan de witte muren van de huizen hangen fleurige bloemen en sierlijke lantaarns.

Jimena de la Frontera

Hierna rijden we over de C-3331 het Parque Natural los Alcornocales in naar Jimena de la Frontera. De ingang van deze stad bestaat uit drie indrukwekkende bogen. Jimena heeft een kleurrijke geschiedenis; het dorpje werd bewoond door Iberiërs, Feniciërs en Carthagers en Romeinen. Rond het jaar 750, werd Jimena de la Frontera van groot strategisch belang voor de Moren. Door de eeuwen heen werd Jimena vele malen veroverd en heroverd. Met een inwoneraantal van iets meer dan 9000 inwoners (zo’n 1.000 van hen zijn buitenlandse ingezetenen, met name Britten), heeft Jimena de la Frontera haar dorpse sfeer gelukkig behouden.

Castellar de la Frontera

We rijden iets meer naar het zuiden, richting de kust, naar het kunstenaarsdorp Castellar de la Frontera (de plaats van het kasteel). Het ligt hoog op een heuveltop met een indrukwekkend uitzicht over de vallei van Guadarranque. Maak een wandeling door de smalle straatjes, die duidelijk de islamitische geschiedenis laat zien. De schoonheid van de Andalusische straten en huizen, samen met het panoramische uitzicht op de omgeving, maken het kasteel zeer de moeite waard om te bezoeken.

Vejer de la Frontera

Wanneer je over de A-381 verder rijdt, zie je Vejer de la Frontera al liggen op de heuveltop, hoog boven de steile kloof van de rivier de Barbate. Neem de zigzag weg omhoog en je komt uiteindelijk terecht op het prachtige Plaza de España. Vejer is ook weer een heerlijk plaatsje om doorheen te slenteren, langs de oude stadsmuren en door Arco de la Villa, de stadsboog. Het uitzicht over het dal is vanaf alle kanten prachtig. Ik schreef er al eerder dit blog over: Vejer de la Frontera – wat een schoonheid. Het dorp is officieel uitgeroepen tot een historisch artistiek monument van nationaal belang.

Medina-Sidonia

Rijd je terug naar Jerez de la Frontera, waar deze bijzondere route begon? Dan is het absoluut de moeite waard om te stoppen in pueblo blanco Medina-Sidonia. Een authentiek, rustig stadje, ook weer gelegen op een heuvel, met 3 Arabische toegangspoorten. Vanwege zijn panoramisch uitzicht aan de baai van Cadiz en zijn achterland wordt het ook het ‘Balkon van de baai’ genoemd. Het stadje heeft zijn middeleeuwse charme behouden. Het werd opgericht door de Feniciërs, later was het een belangrijke Romeinse kolonie. Het is ook de hoofdstad geweest van de moslimwijk Sidonia. Na het vertrek van de Moren werd het in het midden van de 15e eeuw het domein van de hertogen van Medina Sidonia. Onder hun heerschappij beleefde de stad zijn hoogtijperiode. Medina-Sidonia is verder bekend de talrijke stierenfokkerijen en om Alfajor de Medina. Dit is een taart van Moorse oorsprong bereid met behulp van traditionele technieken en de beste ingrediënten: puree honing, amandelen, hazelnoten, bloem, geraspt brood en specerijen (koriander, kruidnagel, anijs, sesam en kaneel). Dit buisvormige gebakje wordt geroosterd binnenin en heeft een licht pittig aroma. De smaak doet denken aan een mengsel van droge vruchten en honing.

Bronnen: Beleef Andalusië, AndalusieSpanje.nl, magnifiekmalaga.nl, MasSpanje

0 thoughts on “Route langs 5 ‘de la Fronteras’ in de provincie Cádiz”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.