Langs 5 pueblos blancos in Sierra de las Nieves

Sierra de las Nieves… nog geen 10 km achter Marbella ligt dit prachtige, rustige en nog niet door toeristen bestookte natuurgebied. De eerste keer kwamen we na een dag rijden door de gortdroge provincies Murcia en Alméria aan in deze groene oase. Echt opvallend groen! De routes langs de pueblos blancos (witte dorpen) in de Sierra de las Nieves zijn een lust voor het oog. We nemen je mee naar Monda, Coín, Istán, Ojén en Tollox.

De las Nieves betekent: van de sneeuw. Niet omdat er altijd veel sneeuw ligt (doorgaans alleen in januari en februari), maar de naam stamt af van de putten in dit natuurpark waar vroeger sneeuw in werd bewaard. Tot aan de jaren ‘50 werd de sneeuw ontgind voor gebruik als koelmiddel voor de opslagplaatsen aan de kust van vis en vlees. De sneeuw werd dan getransporteerd met ezels via de routes die nu vooral dienen als wandelroutes.

Monda
Monda is een mooi, wit, rustig dorp in een knalgroene vruchtbare omgeving. Boven het dorp zie je Castillo de Monda uittorenen, het hotel in een prachtig gerenoveerd kasteel, waar wij verbleven. Ik schreef er al eerder dit blog over: We maken een balroomdansje in Castillo de Monda.

Het was in Monda, dat we voor het eerst op zoek gingen naar huizen. Een van de obers in Castillo de Monda attendeerde ons op de Spaanse Funda: www.idealista.es.

Coín
We zagen dat er veel huizen te koop stonden in het nabijgelegen Coín, een erg gezellig en levendig dorp van voldoende omvang. Hier zien wij ons wel wonen, later als we groot zijn. De volgende dag gingen we op verkenningstocht langs de andere dorpjes.

Istán
Istán ligt net buiten Marbella en is toegangspoort tot het Parque Natural Sierra de las Nieves en het ligt vlakbij het Embalse de la Concepción stuwmeer. Het witte dorpje staat bekend om zijn talrijke bronnen en irrigatiekanalen die in het verleden de kust moesten bevoorraden. Nu dient het alleen nog voor eigen gebruik. Overal in het dorp staanfonteinen waaruit je lekker fris bergwater kan drinken.

Ojén 
Ook het witte bergdorpje Ojén ligt op een steenworp afstand (8 kilometer) van Marbella. Ojén ligt in een vallei en is omringd door bergen, natuur en rust. Op het dorpspleintje is het tot ’s avonds laat gezellig met vooral veel locals en spelende kinderen. En het ligt zo heerlijk dichtbij zee, dat vinden wij ideaal.

Tolox
Tolox ligt wat dieper in het achterland en je komt er via een prachtige slingerweg met olijfbomen. Het oude centrum van Tolox is tegen een heuvel aangebouwd waardoor een wandeling door het dorpje vooral veel klimmen en dalen betekent. Een van de mooiste en meest authentieke delen van het dorp is de Rinconada del Castillo. Dit deel van het dorp is gebouwd op de resten van een oud kasteel. De straatjes zijn er erg smal en soms ook behoorlijk steil. Het belangrijkste gebouw in het dorp is de kerk San Miguel Arcángel (16e eeuw) die is gebouwd op de resten van een oude moskee.

Tolox staat ook bekend om zijn medicinale fonteinen en bronnen (amargosas). Het bittere water heeft een helende werking bij astma, bronchitis en andere longaandoeningen. Er ligt dan ook een prachtig kuuroord: Balnearo.

De mooiste autoweg van Europa
Wanneer je door de Sierra de las Nieves toert, ben je voortdurend verwonderd door de stilte, het landschap, de bergen en vergezichten.
Wil je meer weten over de mooiste autoweg van Europa, hier in de Sierra de las Nieves? Lees dan dit blog.

0 thoughts on “Langs 5 pueblos blancos in Sierra de las Nieves”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.