Leuke dagtocht – Een rondje Ronda

We beginnen deze roadtrip in een van de oudste steden van Spanje: Ronda. De stad ligt op een soort plateau met wallen in een bergachtig gebied, 2500 meter boven de zeespiegel. Het uitzicht vanaf de kloof in Ronda is fenomenaal.

Het stadje zelf maakt op mij niet veel indruk. De hordes bustoeristen lopen in de weg en het horecapersoneel is zeer onvriendelijk. Hier vind je niet meer het pure Spanje, helaas. Althans, in het hoogseizoen. Een beetje verpest door de toeristenindustrie. Maar door de unieke ligging aan de kloof is Ronda zeker een pitstop waard en zeer geschikt om deze toertocht te beginnen.

De 3 bruggen in Ronda

De rivier Guadalevín splitst Ronda in tweeën en heeft een diepe kloof uitgesneden, waaroverheen drie prachtige bruggen zijn gebouwd:

  • Puente Árabe: De Arabische brug wordt ook wel de Romeinse brug genoemd, alhoewel hij is gebouwd in het tijdperk van de Arabieren. Via deze 12 meter hoge brug en een toren die nu niet meer bestaat, kon men aan de oostkant van Ronda de stad binnenkomen.
 
  • Puente Viejo (oude brug): Deze brug ligt in een lager gedeelte van de wallen van Ronda en werd tot aan de bouw van de Puente Nuevo eerst de nieuwe brug genoemd. Hij werd gebouwd in het jaar 1616 en wordt gebruikt voor voetgangers. De brug bestaat uit 1 boog van 10 meter en is 31 meter hoog boven de rivier.
 
  • Puente Nuevo (nieuwe brug): Dit is een van de meest bekende bezienswaardigheden van Ronda. De brug is 120 meter lang en 98 meter hoog. De eerst gebouwde brug is na 6 jaar ingestort (1741), de huidige brug werd voltooid in 1793 na 40 jaar bouwen. De brug is gemaakt van stenen die ter plaatse gedolven werden. De ruimte onder de boog werd vroeger gebruikt voor een aantal doeleinden, zoals een gevangenis en museum.

 

Route A-374 langs Sierra de Grazalema
Waar de meeste mensen (toeristen) van Ronda afdalen naar de Costa del Sol beneden, laten wij de drukte achter ons en rijden we de bergen in over de A-374, richting Algodonales. Deze weg slingert langs het prachtige natuurgebied Sierra de Grazalema. Je kijkt dan ook je ogen uit.

 

El Gastor
Stop even in het dorpje El Gastor, dat ook wel het ‘Balkon van de witte dorpen’ wordt genoemd, omdat de twee bergtoppen in El Gastor – El Algarin en Las Grajas – een prachtig uitzicht bieden over het omringende platteland.

Na El Gastor volgen we niet braaf de A-weg, maar slaan we af naar de N-342. Nu laat je echt alle toeristen achter je. Wat een rust!

Olvera
Olvera is een wit dorp dat je al van heel ver ziet liggen, boven op een heuvel. Je wordt er vanzelf naartoe getrokken, dus zeer geschikt om hier te lunchen.

Olvera werd ooit gevestigd door de Feniciërs en Romeinen. In de 5e eeuw werd het gebied rond Olvera overspoeld door Visigoten uit het Oostzeegebied en in de 9e eeuw door Berbers uit Noord-Afrika. Deze Moren bouwden de stad uit en noemden het Wubira. Dit groeide snel dankzij de bescherming van het hooggelegen fort, dat lange tijd behoorde tot een netwerk van vestigingen ter bescherming tegen de Spaanse Christelijke koningen. De nederzetting hield stand tot de Christelijke herovering in 1327.

De naam van dit witte dorpje is waarschijnlijk afkomstig van het woord Ulva of van Olivera omdat er zoveel olijven in deze regio groeien.

Setenil de las Bodegas
We rijden verder over de CA-9106 en CA-9120 naar het kleine, prachtige Setenil de las Bodegas. Dit dorpje staat bekend om zijn rotswoningen. Ondanks het feit dat lang niet alle huizen in Setenil de las Bodegas wit geverfd zijn, behoort het dorp toch tot de witte dorpen van Andalusië. Omdat het dorp zo populair is bij de toeristen zijn er behoorlijk wat restaurants en horecagelegenheden te vinden. De restaurants in het dorp staan bekend om hun uitstekende varkensvlees. Met name chorizo is hier een delicatesse. Een andere lokale specialiteit is in olie gebakken broodkruim met ham, chorizo, ui en behoorlijk wat knoflook.

Het letterlijke hoogtepunt van dorp is de Torre del Homenaje. Deze toren is een van de weinige overblijfselen van het fort van Setenil.

Hierna volg je de Ca-9122 en verder, terug naar Ronda, waar deze toertocht begon. Ee heerlijke roadtrip van een paar uur, zodat je ruim de tijd hebt om te genieten van de omgeving.

0 thoughts on “Leuke dagtocht – Een rondje Ronda”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.