Zijn er mooie plekken aan de Costa del Sol?

Ja, natuurlijk zijn die er. Het alleen even zoeken. Want de Costa del Sol is zo vol gebouwd, dat de authenticiteit nog ver te zoeken is. In tegenstelling tot de Costa Brava en de Costa Blanca; ondanks het toerisme hebben zij de Spaanse puurheid veel beter intact gehouden. Ik ging op onderzoek uit aan de Costa del Sol en werd toch nog aangenaam verrast.

De Costa del Sol is goed voor meer dan 30% van alle toeristen die naar Spanje komen, omdat de zon hier gemiddeld 300 dagen per jaar schijnt. De Costa del Sol is dus ook populair bij de overwinteraars. Je hebt er bovendien heel veel prachtige golfbanen en prachtige stranden. Dat het achterland van deze Costa ongelooflijk mooi is, wisten we al. Daar heb ik al veel blogs over geschreven. Maar wat als je gewoon direct aan zee wilt verblijven? Voor een heerlijke strandvakantie, zonder dat je een auto hoeft te huren? Ik ontdekte de leukste badplaatsen van de Costa del Sol.

Eerst een stuk geschiedenis
Aan het einde van de 19e eeuw kende het gebied rondom de stad Málaga een enorme economische neergang. De staalindustrie stortte in elkaar, de wijnbouw had last van de gevreesde wijnziekte Phylloxera en de handel en textielindustrie waren verzwakt. De Costa del Sol leek in een neerwaartse spiraal te zitten waar ze niet meer uit dreigden te komen. Om een nieuwe geldbron aan te boren werd Torremolinos weggezet als nieuwe toeristische bestemming. Eind 19e eeuw was er een enorme opkomst in reizen. De rijken van Europa maakten graag grote tours door Europa. De Costa moet ook een van die bestemmingen worden en er werd flink in de toeristische sector in de regio geïnvesteerd. Torremolinos probeerde hier met de opening van zijn golfbaan in 1928 bij aan te sluiten. In eerste instantie liep dit niet zoals gewild. De Spaanse burgeroorlog en Tweede Wereldoorlog gooiden roet in het eten.

Vanaf de jaren 1950 werd Torremolinos steeds populairder en openden ook de twee eerste grote hotels hier hun deuren. Beroemdheden als Frank Sinatra, Grace Kelly, Marlon Brando en Brigitte Bardot kwamen naar de Spaanse stranden. Vanaf de jaren ’70 kwamen steeds meer toeristen in naar de Costa del Sol. Kleine vissersdorpjes veranderden langzaamaan in grote toeristische badplaatsen. En de kleine vissershutjes en kleine hotelletjes maakten plaats voor grote hotels en appartementencomplexen. Naast Torremolinos kwamen ook de andere dorpen tot ontwikkeling. Tegenwoordig is heel de kust van de Costa del Sol gewijd aan de toeristenindustrie. Mijn advies: vermijd plaatsen zoals Fuengirola, Torremolinos en Benalmádena. Tenzij je 19 jaar bent en lekker wilt stappen tussen de Nederlanders en Engelsen.

De 4 leukste badplaatsen aan de Costa del Sol

Nerja
Ik heb hier verschillende keren heerlijke vakanties doorgebracht. Vooral toen de kinderen nog klein waren. In Nerja vind je namelijk het echte Andalusië. Het is een verademing naast de drukte in de grotere badplaatsen. In het centrum en net erbuiten vind je een aantal prachtige historische bezienswaardigheden, zoals de El Salvador kerk, het Balcón de Europa (een gerenoveerde promenade met fantastisch uitzicht over de stad en de kust) en het 19e-eeuwse aquaduct Punte del Aguila. Ook leuk om te bezoeken zijn de grotten van Nerja, een van de belangrijkste natuurlijke attracties in de regio.

Málaga
Natuurlijk! Málaga zelf, je vliegt op deze leuke stad. Je vindt er nog veel overblijfselen van de Moorse overheersing en je kunt er fantastisch winkelen. Er zijn heerlijke stadsstranden, zoals Malaqueta en het strand van Pedregalejo en je kunt op de boulevards verrukkelijk eten (sardientjes!). Málaga is zeer geschikt om stad, cultuur en strand te combineren. Wij houden ervan, net als van Valencia, Cadiz en Barcelona; prachtige steden aan zee.

Estepona
Estepona is een gezellig klein vissersplaatsje, net buiten de toeristische drukte van Torremolinos, Fuengirola en Marbella. Ik was aangenaam verrast dat Estepona zich blijkbaar niet heeft laten overhalen tot massatoerisme. Het centrum is redelijk authentiek met talloze gezellige tapasbarretjes, barretjes en kleine winkeltjes waar lokale producten worden verkocht. Daarnaast heeft Estepona maar liefst 21 kilometer aan prachtige stranden.

Marbella
Marbella heeft altijd bekend gestaan als een mondain oord. Nog steeds is Marbella in trek bij de jetset. Je vindt er veel chique restaurants, merkwinkels en luxe villa’s en appartementen. Het was even zoeken, maar toch heeft het oude centrum van Marbella een aantal leuke barretjes en een aantal mooie gebouwen, zoals het stadhuis en de Arabische muur. De Plaza de los Naranjos staat vol sinaasappelbomen en terrasjes. Daarnaast heeft Marbella eindeloze stranden, een rustig plekje is dus altijd wel te vinden.

0 thoughts on “Zijn er mooie plekken aan de Costa del Sol?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.