De mooiste route langs 7 pueblos blancos in Sierra de la Grazalema

Vandaag beginnen we noordelijk net boven Sierra Parque Natural de la Sierra Grazalema, in Algodonales. Daarna zakken we af door dit prachtige natuurgebied langs 7 pueblos blancos in totaal, waar we landen in Casares, vlakbij de kust.

De witte dorpen route is een van de favoriete routes in Spanje. Het zijn er echter zo veel, dat je ze onmogelijk in één vakantie kunt bezichtigen. Daarom hebben wij de routes langs de pueblos blancos voor je in behapbare stukken gehakt, namelijk in 4 prachtige dagtochten: 

Langs 5 bueblos blancos in Sierra de las Nieves
Route langs 5 ‘de la Fronteras’ in Cadiz
Leuke dagtocht – Een rondje Ronda

En nu in dit blog langs 7 witte dorpjes inSierra de la Grazalema, een van de mooiste natuurgebieden van Andalusië: een UNESCO Biosfeer reservaat met bergen van kalksteen. Ze houden veel wolken uit de Atlantische oceaan tegen en daardoor valt er in dit gebied ontzettend veel regen. De natuur is schitterend en er groeien zeldzame bomen, zoals de Spaanse spar.

 

Waarom witte dorpjes?
De witte dorpen behoren vaak tot de oudste stadjes van Andalusië en hebben veel Moorse invloeden. De meesten liggen op of tegen een berg gebouwd. Vroeger boden ze bescherming tegen de vijand, daarom hebben ze bijna allemaal een kasteel, verdedigingslinie of de resten ervan. De witte kleur van de huizen was vooral van praktische aard: de witte kalk weerkaatst de zon en door de dikke muren blijft het in de soms ondraaglijk hete Andalusische zomers lekker koel. In de winter blijft de warmte juist goed binnen. Nog altijd wordt jaarlijks het voorjaar ingeluid door de huizen opnieuw wit te kalken.

 

Algodonales
Algodonales is een dorp dat veel natuurliefhebbers trekt. Het ligt in de uitlopers van de Sierra de Líjar, direct aan de rand van het park van Grazalema. De rivier Guadalete doorkruist het dorp en het omringende landschap. Dit levert heel mooie flora en fauna op. Het is door zijn ligging dé plek in Andalusië om te gaan paragliden en deltavliegen.
De Romeinen lieten veel ruïnes achter. Niet alleen is de oude stadsmuur nog intact, maar archeologen hebben ook reservoirs voor regenwater ontdekt, die gebouwd zijn door de Romeinen. Verder is de Santa Ana kerk een van de meest bijzondere monumenten en de Jesús Nazarener Hermitage; dit is waar processies en bedevaarten beginnen. Oh, en er is een gitaarfabriek in Algodonales, leuk om binnen te kijken!

Rijd hierna via de A-2300 naar een van de mooiste plekken van de provincie Cadiz: Zahara de la Sierra.

 

Zahara de la Sierra
Op een enorme rots torent het dorpje Zahara de la Sierra boven het meer uit, met nog hoger het machtige 13e-eeuwse Nasrid kasteel en haar uitkijktoren, de Torre del Homenaje. Het centrum is een typische pueblo blanco met kronkelende smalle straatjes, trapsteegjes, overal bomen en bloemen. Op veel plekken in het hooggelegen dorp heb je een fantastisch uitzicht over het stuwmeer: het Zahara-El Gastor waterreservoir. Wat hier heel fijn is, is dat aan het meer een klein strandje ligt, La Playita, waar je heerlijk kunt zwemmen. En hier worden allerlei avontuurlijke buitensporten beoefend, zoals kayakken, paardrijden en rotsklimmen.

Via de CA-9104 rijd je via de bergpas van Puerto de Las Palomas op 1.357m hoogte. Deze zeer kronkelige weg met steile hellingen verbindt de dorpen Zahara de la Sierra en Grazalema. Vanaf de top heb je een fantastisch uitzicht. Deze route is wel alleen geschikt voor de autobestuurders met lef, want de weg is erg smal, nauwelijks breed genoeg om twee auto’s tegelijkertijd te laten passeren. Ook zijn er geen beschermingen of vangrails langs sommige delen van de route.

 

Grazalema
Grazalema ligt middenin de Sïerra en wordt gedomineerd door een rotspunt, bekend als Peñon Grande. Ook hier vind je weer de witte huizen, kronkelige straatjes en vele kerktorens. Het plaatsje is tussen de 17en 19e eeuw erg welvarend geweest vanwege de textielindustrie (o.a. wollen dekens). Een aantal voorname huizen en kerken getuigen hier nog van. In Grazalema regent het overigens meer dan in de rest van Spanje, wat de omgeving prachtig groen maakt en geliefd is onder wandelaars en fietsers. Dit is ook de favoriete plek van de vale gier en hier bevindt zich dan ook de grootste kolonie van deze roofvogels van heel Europa. Met hun machtige gespreide vleugels hangen ze bijna roerloos in de lucht, een fascinerend gezicht.

Vervolg de route ongeveer 18 km via de goed begaanbare A-372 naar de toegangspoort van Sierra de la Grazalema: El Bosque.

 

El Bosque
In dit schilderachtige witte dorpje kun je de wandelvergunningen krijgen voor een van de vele wandelroutes door Sierra de la Grazalema. Het heeft een handvol cafés en een watermolen rondom een brug over de rivier El Bosque. Maar het is ook een populaire plek van jagers en forelvissers vanwege een uitstekende forellenkwekerij (de meest zuidelijke viskwekerij in Europa). El Boque werd gesticht door de hertog van Arcos. In die tijd werd het dorp nog anders genoemd: Los Baños del Duque. Later werd het omgedoopt tot Marchenilla, totdat het uiteindelijk de naam El Bosque kreeg.

We rijden door het schitterende natuurgebied verder over de A-373 in een kwartiertje naar de volgende pueblo blanco.

 

Ubrique
Ubrique heeft een indrukwekkende ligging op een rots van de Cruz de Tajo. Het dorp is wereldberoemd om zijn leerindustrie en is dé leverancier geweest van beroemde merken als Loewe, Louis Vuitton en Gucci. In het 17e eeuwse oude Kapucijnerklooster is er zelfs een klein museum aan gewijd. Andere bezienswaardigheden zijn onder meer de arena en het stierenvechtmuseum; de beroemde stierenvechter Jesulin de Ubrique is hier tenslotte grootgebracht.

Vlakbij Ubrique ligt de Romeinse ruïne Ovcri uit de 6e eeuw voor Chr. Dichtbij het dorp ligt ook het Moorse kasteel ‘Castillo de Fatima’.

Hierna rijd je in zuidelijke richting naar het wat grotere witte dorp Gaucín.

 

Gaucín
Hoog boven de diepe Genal vallei ligt Gaucín aan de voet van de berg Sierra del Hacho. De naam van het dorp is afgeleid van het Arabische woord guazan (sterke rots). Gaucín heeft een boeiende, tumultueuze geschiedenis. Vanwege de strategische ligging tussen de bergen en de zee is het meermalen een strijdtoneel geweest. Het was ooit een Romeinse nederzetting met een schitterend kasteel (Castillo del Aguila). Het werd gebouwd door de Romeinen en later uitgebreid door de Moren. Het uitzicht vanaf het kasteel over het omringende landschap en in de verte de zee, is prachtig.

Vanaf hier ben je binnen een half uur aan de Costa del Sol. Maar eerst kom je nog langs het wonderschone Casares. Als je komt aanrijden is het moeilijk om de verleiding te weerstaan om te stoppen en een foto te maken van het uitzicht op het dorp. Van verre lijkt Casares zo weggelopen uit een ansichtkaart.

 

Casares
Volgens een legende is het dorp gesticht in opdracht van Julius Caesar. Deze was in de omgeving om zijn troepen te inspecteren toen hij en rivier ontdekte met een helende werking. Voor zichzelf liet hij er een imposante villa bouwen die tot op de dag van vandaag een belangrijke bezienswaardigheid is. Andere resten van de Romeinse overheersing van Casares zijn die van een oude weg (ongeveer anderhalve kilometer buiten de stad) en de Romeinse sulfietbaden in het dal bij Manilva.

Tijdens een wandeling door deze pueblo blanco word je meerdere malen getrakteerd op fantastische vergezichten. De leukste route om te volgen is de weg omhoog. Iedere keer is er om de hoek wel weer een steiler straatje dat je verder omhoog leidt.

Casares ligt slechts 15 kilometer van de kust en wordt steeds meer ontdekt door toeristen. Het is dan ook zeker een bezoek waard!

Ben je nieuwsgierig naar meer mooie routes langs de witte dorpjes in Andalusië? Lees dan deze blogs:

Langs 5 bublos blancos in Sierra de las Nieves
Route langs 5 ‘de la Fronteras’ in Cadiz
Leuke dagtocht – Een rondje Ronda

0 thoughts on “De mooiste route langs 7 pueblos blancos in Sierra de la Grazalema”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.