Het verrassend leuke bisschopsstadje Vic

Je waant je hier echt in de Middeleeuwen. En geen reisgids die dit stadje noemt. We ontdekken Vic per toeval als we een paar dagen tot rust komen in Sierra del Montseny, een gigantisch natuurgebied in het achterland van Gerona. Het bisschopsstadje Vic ligt ongeveer 65 km ten noorden van Barcelona. Het is op en top Catalaans.

Aan het balkon van vrijwel ieder huis hangt de Catalaanse vlag en overal zien we spandoeken met protestkreten erop, pleitend voor een vrij en onafhankelijk Catalunya. We slenteren door de smalle Middeleeuwse straatjes en voelen de historie door de straatkeien ons lijf invloeien.

Pokémonroute
Mijn stiefkinderen stellen voor om de Pokémonroute te wandelen, want het krioelt ervan volgens hen. Het leuke is dat de Pokémons op en in al die historische gebouwen zitten, dus ze hebben er helemaal lol in. En wij kunnen gewoon culturele uitstapjes maken zonder hangende en klagende pubers. Sterker nog: zij bepalen de route. 

Bisschopsstad
En die route brengt ons op de meest prachtige plekjes. We vertrekken vanaf het mooie Plaça Major met arcadebogen, gotische gekleurde huizen en gezellige cafeetjes en terrassen. Achter ieder kronkelstraatje ontdek ik leuke winkeltjes en verborgen pleintjes. Behalve de 11eeeuwse neoklassieke kathedraal (met imponerende muurschilderingen) staat in bijna ieder straatje wel een kerkje of kapel. Dat dit een bisschopsstad was, is wel duidelijk.

Middeleeuwse architectuur
Ook heeft Vic een schitterende wijk waar allerlei voorbeelden zijn van Middeleeuwse architectuur en waar mooie oude herenhuizen staan. Verder zijn er nog restanten van een Romeinse tempel (geheel gerenoveerd) te zien en Middeleeuwse stadswallen.

Wat een verrassend leuk stadje is Vic!

0 thoughts on “Het verrassend leuke bisschopsstadje Vic”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.