Het surrealistische grottendorp Guadix

Slechts 55 kilometer van Granada ligt het ‘grottendorp’ Guadix. We komen uit Murcia en zijn onderweg naar Granada. Omdat we gewoon hartstikke nieuwsgierig zijn naar dit grottendorp slaan we af op de N-342 bij Guadix. Het gebied rond Guadix is zelfs de grootste nog bewoonde ‘grotregio’ van Europa, met ongeveer 2000 ‘grotbewoners’.

In het gezellige centrum van Guadix ontdekken we dat je ook met het toeristentreintje naar Barrio de las Cuevas kunt. Maar daar hebben we geen zin in. Er is zelfs een grottenmuseum! Wij willen het eerst met eigen ogen zien.

Asterix & Obelix land
De wonderlijke wereld van torentjes en witte schoorstenen steken als paddenstoelen uit de met gras bedekte hellingen. We rijden het toeristische gedeelte voorbij en belanden al snel in het ‘zigeunergebied’. Dit is het terrein van de gitanos‘. Deze wijk oogt arm en er wordt dan ook op doordringende wijze door de bewoners naar ons geloerd. Naar onze huurauto en fotocamera vermoed ik. Toch laten we ons er niet van weerhouden om ieder zijstraatje in te slaan en de grotwoningen in ons op te nemen. We rijden door tot op de heuvel naast Guadix, van bovenaf hebben we een magnifiek uitzicht op dit Asterix & Obelix dorp.

Leeft iedereen hier onder de grond?
De stabiele grottemperatuur is niet alleen een voordeel in de hete Andalusische zomer maar ook in de winter, want de binnentemperatuur blijft gewoon rond 18-20 graden schommelen. Bovendien bieden de grotwoningen een gezonde leefomgeving; het is helemaal niet klam of vochtig in de muren.

Grotbewoners in Andalusië
In totaal kent Andalusië nog zo’n 5000 grotbewoners verspreid over:

– Guadix
– Granada (in de wijk Sacromonte)
– Baza
– Gorafe
– Rioja
– Benalúa de Guadix

Dit surrealistisch aandoende Guadix is heel bijzonder om te bezichtigen!

0 thoughts on “Het surrealistische grottendorp Guadix”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.