Een beeldverslag van het middeleeuwse Pals

Ben je wel eens in Pals geweest? Dit middeleeuwse plaatsje aan de Costa Brava is absoluut de moeite waard. Net als Begur ligt Pals op een heuvel, het is destijds gebouwd rond een fort. We hebben heel veel foto’s gemaakt, dus wandel gezellig mee door het beeldverslag van Pals.

Pals is zo uitstekend bewaard gebleven dankzij een lokale arts die, nadat het dorp verwaarloosd was geraakt, het voortouw nam in de restauratie. Het oude gedeelte is in 1973 uitgeroepen tot Historische Site.

Rijstvelden
De naam Pals komt van het Latijnse Palus, dat moerasgrond betekent. Het is dan ook omgeven door meren en moerassen. Pals teelt zelfs al vijf eeuwen lang haar eigen rijst. Wij hebben de rijsttoer niet gemaakt, maar het schijnt echt indrukwekkend te zijn om te wandelen of te fietsen tussen de rijstvelden. Of je stapt in het toeristentreintje voor een tour van 1,5 uur.

Gastronomie
Behalve van het traditionele rijstgerecht Arròs de Pals a la cassola kun je in april of de eerste helft van mei genieten van het rijstevenement Gastronomic Campaign of Pals and Rice waar alle lokale restaurants aan deelnemen. Er zijn dan rondleidingen, informatie over de geschiedenis en tradities van rijst, marktjes met lokale producten, kookcursussen, lezingen, ambachtelijke workshops, enz.

Winkeltjes
Pals staat ook bekend om haar keramiek; ik heb er verschillende ateliers en winkeltjes bezocht. Maar ik heb ook heerlijk rondgestruind in leuke kleidingwinkeltjes, allemaal in kruip-door-sluip-door historische pandjes. En natuurlijk hebben we lekker geluncht op het lokale terras. Wat een ontzettend mooi en gezellig plaatsje is dit.

0 thoughts on “Een beeldverslag van het middeleeuwse Pals”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.